jueves, 25 de marzo de 2021

JA T´HAS VACUNAT, I ARA QUÈ?

 Actualitzada el 25-03-2021 17:12

Aquest dimecres s’ha començat a vacunar contra el coronavirus amb AstraZeneca les persones d’entre 60 i 65 anys, després que el govern espanyol hagi eliminat el topall de fins a 55 anys. Salut ja ha començat a citar la meitat de la població d’aquesta franja d’edat, 240.000 persones, però tothom que estigui en aquest grup de població pot demanar cita a través del web Vacunacovidsalut.cat. Pel que fa a les persones de més de 80 anys (que es vacunen amb Pfizer), de moment només un 30% han rebut almenys la primera dosi, tot i que Salut calcula haver-les vacunat totes a mitjans de maig i llavors començar amb les de més de 70.

Malgrat que bona part de la població espera amb anhel el moment de vacunar-se per immunitzar-se contra el coronavirus, ja sabem que estar vacunat no implica en absolut que ja puguem fer vida normal ni tampoc que puguem prescindir de les mesures de prevenció contra el covid.


No hi ha dubte que les vacunes són una eina eficaç per lluitar contra la pandèmia de covid. Però hi ha fins a set aspectes importants que cal que sàpiguen les persones vacunades. Ho explica a The Conversation (en l’article “Ya me han vacunado frente a la covid-19: ¿Y ahora qué? ”) la professora de biologia de la Universitat de Màlaga Victoria de Andrés Fernández, que és especialista en anàlisis clíniques i membre de la Comissió d’Anàlisis Clíniques del Ministeri de Sanitat.

1) POTS CONTAGIAR-TE. “Estàs immunitzat i per tant, en principi, tens poques probabilitats de desenvolupar la malaltia. Ara bé, sí que pots contagiar-te amb el virus: la vacuna protegeix (estadísticament) per no emmalaltir però no evita que el SARS-CoV-2 entri al teu cos”.

2) NO SÓN VACUNES EFICACES AL 100%. “Encara que les vacunes tinguin un altíssim percentatge d’efectivitat i eficàcia, sempre quedarà un dubte: i si tens la mala sort d’estar en la zona estadística residual de la ineficàcia? A més, el rendiment d’una vacuna en el món real no ha de coincidir exactament amb l’eficàcia demostrada en l’assaig clínic, per la qual cosa aquest problemàtic pic estadístic pot ser més ampli de l’esperat”.

3) HI HA NOVES SOQUES I VARIANTS. “Encara que la teva immunització serà, amb alta probabilitat, efectiva, sí que pot veure’s reduïda. Les vacunes actuals usen com a referència antigènica la proteïna S del SARS-CoV-2 que primer es va seqüenciar, això és, la de la corona de la soca xinesa original generada en Wuhan. Per això, si es produeixen mutacions que afectin aquesta proteïna, pot alterar-se l’efecte neutralitzador dels anticossos, ja que aquests fixen el virus per la corona”.

“Això és el que ha passat amb la soca sud-africana, encara que no amb la britànica ni amb la brasilera. Les vacunes s’aniran quedant obsoletes davant la inevitable evolució coronavírica. El problema, per tant, és que a priori no es pot saber amb quina soca de virus, en concret, t’arribarà. Pot ser que et contagiïs amb una soca nova, per la qual la vacuna sigui vella”.

4) NO TENIM INFORMACIÓ CLARA SOBRE REINFECCIONS. “Com que no s’estan seqüenciant tots els casos de covid-19, no se sap si les reinfeccions es deuen a soques diferents de les causants de la primera malaltia (contra la qual se suposa que hem adquirit immunitat després de superar-la), o si, per contra, es tracta de la mateixa i hem perdut la immunitat amb el pas del temps (el que seria molt pitjor). Per tant, tampoc és molt clara la informació respecte a les reinfeccions”.

5) ESTÀS IMMUNITZAT, PERÒ NO ESTERILITZAT. “Això vol dir que pots ser una font de contagi per a les persones que no estan vacunades”, escriu Victoria de Andrés. Com explicava a RAC1.cat Beatriz Mothe, investigadora d’IrsiCaixa i metgessa de malalties infeccioses de l’Hospital Universitari Trias i Pujol i coordinadora d’assajos clínics de vacunes i immunoteràpies,no hi ha proves sobre la capacitat contagiadora dels vacunats. Les vacunes assoleixen aquesta eficàcia, però encara no en tenim les dades sòlides però no podem afirmar que donen una immunitat esterilitzant”.


6) POTSER ETS PORTADOR DE LA MALALTIA. “Estàs immunitzat, però no sabem si ets portador del virus. Has de tenir en compte que pots estar infectat de nou pel SARS-CoV-2 i ser completament asimptomàtic. Per això, encara que la càrrega viral que tinguis serà reduïda (alguns estudis avancen que mínima), pots continuar sent perillós per a un no vacunat, diu l’experta.

7) QUANT DURA LA IMMUNITZACIÓ? “Encara no sabem per quant de temps serà efectiva la immunització generada per les vacunes. Recordem que totes les recerques s’estan fent a temps real i tot el planeta està actuant com un macrolaboratori on els conillets d’índies som els humans”, afegeix.

I els avantatges de la vacuna?

En aquest mateix article a The Conversation la biòloga Victoria de Andrés, però, deixa clar que hi ha avantatges indubtables del fet de vacunar-se. “La immunitat generada per les vacunes és altíssima, molt més que l’obtinguda després de passar la malaltia. És, per tant, molt improbable emmalaltir de COVID-19 estant vacunat”. A més. “si desenvolupes la malaltia, les conseqüències seran moltíssim més lleus perquè la seva càrrega viral serà molt de menor. En el cas de ser diagnosticat de covid-19 una vegada vacunat, has de saber que la taxa d’hospitalització és un 60% menor en els vacunats que en els no vacunats”.

I també afegeix l’especialista en anàlisis clíniques que “la vacunació massiva té un efecte beneficiós fonamental: en trencar-se la cadena de transmissió, es dificulta la propagació del SARS-CoV-2. Aquest és el punt clau per a acabar amb la pandèmia i començar a relaxar les molestes mesures de seguretat”.

No hay comentarios: