lunes, 16 de noviembre de 2020

AUTOPISTAS QUE PASARÁN A SER GRATIS EN 2021

 

Per fi podem dir que aquest terrible any 2020 s'està acabant i, afortunadament, el 2021 ens porta una bona notícia: Diverses autopistes de peatge, o més aviat trams d'autopista, passaran a ser gratuïts l'any vinent. Aquesta notícia es va anunciar ja l'any 2018, quan el Govern va acordar la liberalització de diverses autopistes de peatges perquè no es va voler renovar les concessions.

I ha arribat el moment, a partir de l'estiu totes aquestes carreteres deixaran de ser de pagament i es podrà circular per elles, en els trams que esmentarem, gratuïtament. 

AP-2, entre el Vendrell i Saragossa

Molts dels trams que passaran a ser gratuïts des del pròxim 31 d'agost estan situats a Catalunya, o almenys part d'ells.

Un d'aquests trams és el que pertany a l'AP-2, concretament el tram que va entre la localitat catalana del Vendrell, a Tarragona i Saragossa. És un tram amb uns 215 quilòmetres de llarg pel qual arriben a circular aproximadament 10.000 vehicles durant tot el dia, els quals ja no hauran de pagar.

Dos nous trams gratuïts a l'AP-7

Una de les carreteres més importants del país, l'AP-7, passarà a tenir al setembre diversos trams, fins ara amb peatge, que seran gratuïts. L'autopista de la Mediterrània és un eix que uneix tota la costa mediterrània espanyola i va des de la frontera amb França fins a Guadiaro. És una de les vies més transitades. 

Un dels trams que deixaran de ser de pagament és el que recorre la distància entre, de nou, Tarragona i la Jonquera (Girona), a Catalunya. Un total de 246 quilòmetres.
També un altre tram que deixarà de ser de pagament, és el que va de Montmeló a Papiol, a la província de Barcelona.

D'aquesta manera, l'AP-7 tindrà des de setembre de 2021 només 318,7 quilòmetres amb peatge, dels 948 quilòmetres que té en total. Així doncs, els trossos de via que seguiran sent de pagament seran els següents:

Circumval·lació d'Alacant
Tram entre Crevillent, Alacant, i Cartagena, Múrcia
Tram entre Cartagena i Vera, Almeria
Tram a Màlaga entre Benalmádena i Estepona
Tram a Màlaga entre Torremolinos i Guadiaro

Cal dir que aquesta mateixa carretera ja té un altre tram que va deixar de ser de pagament l'1 de gener d'aquest mateix any 2020, el que va entre les localitats d'Alacant i, de nou, Tarragona. En total 373 quilòmetres que ja es van alliberar.

C-32 i C-33

Altres dues carreteres de Catalunya que deixaran de ser de pagament, a partir de l'1 de setembre de 2021, són la C-32 i la C-33. Ara bé, això es durà a terme després que passin a mans del Govern de Catalunya.

Autopista C-32, tram entre Barcelona i Lloret de Mar
Autopista C-33, tram entre Barcelona i Montmeló

Trams de l'AP-1 i AP-4 que ja no es paguen

Des que el Govern va anunciar la liberalització de diversos peatges, ja hi ha hagut alguns que s'han avançat als fets.

Autopista AP-1, tram entre les localitats d'Armiñán, Vitòria i Burgos. Porta sent gratuït des del passat mes de desembre de 2018, de fet va ser la primera de totes les esmentades que va deixar de ser de pagament.

Autopista AP-4, tram entre Sevilla i Cadis. Va deixar de tenir peatge aquest mateix any, concretament l'1 de gener.

Caldrà veure ara quina serà la conseqüència d'aquest canvi, ja que el Ministeri de Transports ja ha afirmat que l'eliminació de tots aquests peatges provocarà, previsiblement, una redistribució en el tràfic habitual, per totes aquelles persones que ara circulen per vies secundàries ja gratuïtes i, des de l'any que ve, podrien fer-ho per les autopistes que deixaran de ser de pagament.

No hay comentarios: