lunes, 15 de junio de 2020

LA OCUPACIÓN Y LA IMPOTENCIA DE UNA COMUNIDADEn Marcel no és un desconegut. És un veí preocupat per la seva petita comunitat de 5, de la qual ha estat president molts anys. De cop i volta, després d’haver pagat la seva part d’unes obres a la façana i reformar la seva llar, desapareix. I veiem que marxa amb la seva esposa i la seva filla de 4 anys. No podia pagar el deute familiar que li demanaven per quedar-se al pis en què estaven vivint. No li admeten cap proposta per pagar menys diners o refinançar la hipoteca... ni òbviament li proposen cap lloguer social. I decideixen marxar abans d’enfrontar un desnonament. El banc, per mitjà de HAYA Bankia Immobiliària, posa a la venda l’apartament, i en demana un preu més que assequible per la zona privilegiada a on es troba. Pis emparaulat el mateix dia pels llogaters del pis de baix.

28 de Gener de 2020. El pis fa molt poc que ha quedat desocupat, ni tan sols s’ha fet oficial la nova reserva. Dos individus manipulen la porta de l’escala. El pany del pis s’ha forçat. Truquem a la policia. Pugen al pis i ningú no els obre. Els diem que hi ha ocupació il.legal, però els mossos ens diuen que no poden intervenir, i que el propietari ha de posar una denúncia. Apareix una persona responsable de la immobiliària, i veu que la clau que tenia no serveix per a obrir. Confirmem l’ocupació.

Pocs dies després, apareix una parella amb un nen petit, i demanen la clau de l’escala amb el nen en braços, fent xantatge emocional. Amb un cotxe vermell, veiem com van portant coses. Al vespre, d’amagat. Sentim sorolls de mobles durant moltes nits, l’ascensor que puja i baixa sense parar. Ens sentim impotents. Atemorits. Un lampista ens confirma que han fet un pont i agafen l’aigua de l’entrada general. El llum, idem. Denunciem el cas a les companyies i els treuen l’aigua dues vegades, la segona d’elles dies abans del confinament sense que nosaltres ho haguem notificat. Arriba el confinament. No se sent la criatura. Sembla que sense aigua i amb confinament, han anat a una altra banda. Tenen a on anar...

29 de maig de 2020, en plena desescalada. Els veïns veiem com uns desconeguts tornen a manipular els comptadors. Tallen l’aigua sense previ avís. Tremolant, una veïna els demana explicacions. Els estan instal.lant un comptador social d’aigua! En diuen el “comptador solidari”. Sembla que Serveis Socials consideren que la família okupa mereix estar més al pis que no pas la família d’en Marcel. I per què decideix l’Ajuntament qui pot gaudir de la comunitat sense comptar amb la comunitat? Amb aquesta acció, veiem la complicitat amb el banc, que es desentén de tota la situació, fins i tot de pagar les despeses de la Comunitat. Vas estirant del fil, i sabem que en Marcel hagués pogut pagar l’import que es demanava pel pis.

Com podeu imaginar, en Marcel no es diu així però existeix. Segueix vivint a la ciutat i l’actitud de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú és la que expliquem. En comptes de protegir a qui ha mostrat lleialtat, permet que, amb diner públic, unes persones desconegudes gaudeixin d’una ocupació il.legal. Permet que una família hagi de deixar la seva llar i s’esforci per trobar solucions legals, mentre que una altra n’aprofita l’ocupació. Permet que la família del Marcel desaparegui de la nostra comunitat, mentre que el nou propietari, el banc, se’n desentén de les seves obligacions. No en podem dir d’això potenciar l’ocupació il.legal?

Aquests dos mesos de confinament han servit per veure que els okupes tenien on anar. I nosaltres, mentrestant, continuem insegurs davant la possibilitat de nous trencaments de pany, l'amenaça de ser denunciats si continuem negant-nos a donar-los les claus, o de patir noves ocupacions en el futur. I a més, sense poder fer les obres necessàries a l’edifici, ja que el banc propietari no es farà responsable de pagar. No s’ha resolt un problema; se n’ha creat un altre de més gros.

Sembla que aquesta solució és més fàcil que enfrontar-se als bancs i ajudar a en Marcel. És més fàcil que trobar una vertadera solució per a aquesta família okupa. És molt injust per al Marcel. És injust per a la comunitat. ¿Es podria analitzar millor la situació des de Benestar Social i proposar millors solucions a aquest problema? Sens dubte, sí.

D’això, en diem fomentar l’okupació il.legal. És això el que volem per a la nostra ciutat, conciutadans?

Comunitat de propietaris d'un immoble del Barri de Baix a Mar de Vilanova i la Geltrú

No hay comentarios: