miércoles, 23 de enero de 2019

CALAFELL: ALCALDABLES, MUCHOS..., ALCALDE, SOLO UNO

Se acercan elecciones y ya empiezan a aparecer por el municipio todo tipo de fósiles, dinosaurios, momias y zombis políticos, así como rumores variopintos que van desde la incursión de nuevos partidos hasta la presencia de algún que otro antiguo alcalde, y es que la silla tira mucho, esos que en su momento afirmaron dejar la política y a los que parece que el virus les ha vuelto a atacar, otros que “dejaron huella” por sus devaneos políticos y que están convencidos de que cuatro años después los ciudadanos somos imbéciles y seguimos padeciendo amnesia o eso a lo que hemos venido llamando “memoria de mosquito”.

Quedan cuatro meses en los que vamos a tener más de una sorpresa, algunos partidos empiezan a cerrar listas y pronto empezarán a hacerlas públicas, otras listas ya son conocidas por todos, sea como fuere, de todo lo que se sabe y de lo que se intuye, ningún candidato, ni los que ya se conocen ni los presuntos, tienen la mínima posibilidad frente al actual alcalde, siempre y cuando se tenga en cuenta la figura de alcalde como tal, prescindiendo de partidos, siglas y colores, sin tener en cuenta banderas, independentismo o constitucionalismo, porque todavía hay quien confunde la realidad autonómica y nacional con la municipal, en el ayuntamiento lo que cuenta es la persona que va a dirigir la corporación, sea del partido que sea y de la ideología que quiera. Partiendo de esta lógica y teniendo en cuenta la labor de Ramon Ferré desde que empezó la campaña de la actual legislatura, un año antes de las elecciones, pateando calles y establecimientos de todo el municipio, incluido Segur, (para aquellos que siempre lo ponen en entredicho), escuchando a los vecinos y tomando nota de todas sus sugerencias (doy fe de ello) terminando por elaborar un proyecto, el denominado 25X25 (25 propuestas para los próximos 25 años) del 2015 al 2040 y que por mucho que le pese a más de uno, la parte que corresponde a esta legislatura se ha cumplido con creces, algo que desde que se instauró la democracia no habíamos visto en este municipio. 

En contrapartida también se puede apreciar un notable crecimiento en las redes sociales por lo que respecta a las críticas dirigidas al actual alcalde y su equipo de gobierno, y es de entender, a la mayoría le resultará imprescindible utilizar trols y juego sucio para intentar destronar a quien les ha puesto el listón muy…, muy alto.

Estos meses vamos a escuchar todo tipo de barbaridades, propuestas, promesas y programas con tal de captar votos, la guerra va a ser dura, pero si realmente los vecinos se preocupan en informarse de la situación, de la gestión realizada y el proyecto anteriormente mencionado y los resultados obtenidos (que compartimos a continuación), teniendo en cuenta que como decíamos antes, ni tenemos memoria de mosquito ni somos imbéciles, es de esperar que la respuesta general será satisfactoria.

Aquí te dejamos la información para que puedas juzgar y confeccionar tu propia opinión.


Calafell 25x25 va ser el procés participatiu que va fer, durant el 2014, el PSC de Calafell per a establir un full de ruta per Calafell, per l'any 2025, a través de la participació ciutadana. Aquest procés va durar tot un any i es van fer actes participatius, enquestes, reunions amb entitats del municipi,... que van acabar tancant-se amb 25 propostes per a Calafell.

Després de gairebé quatre anys de govern municipal, on el PSC ha tingut l'alcaldia i ha pogut tirar endavant bona part de les propostes programàtiques incloses en aquest document, tot i estar en minoria en el Ple de l'ajuntament, podem passar balanç ja del grau de compliment d'aquestes propostes. 


Queda molt de temps per a arribar al 2025, però ja hem executat un 65%, més de la meitat de les propostes, i podem veure el seu grau de compliment, passant balanç. Tot i passar balanç del compliment del full de ruta, cal dir que, en quatre anys de govern, hem fet molt més del què hi havia previst. Però, aquí no explicarem el què hem fet de més, sinó allò que teniem marcat.

Proposta 1:
Agilitzar els tràmits administratius i reduir el temps de resposta als ciutadans. Augmentar la transparència, aplicant els criteris de la Universitat de Barcelona a la web i ampliant les competències del ple, fent-los els dissabtes pel matí, preferentment. Crear els Consells de Participació i de Seguretat Ciutadana per apropar la presa de decisions a la ciutadania.

- Hem implantat la signatura electrònica i la gestió d'expedients en format digital.
- Hem aprovat el Reglament de Participació Ciutadana i el reglament del Consell de Seguretat. Estem constituint ja els consells participatius i el Consell Ciutadà.

Grau de compliment: 100%

Proposta 2:
La web municipal serà el principal canal de comunicació amb el ciutadà, fent retransmissions esportives i dels plens de l'Ajuntament, convertint-se en una mena de televisió per internet.

- Hem fet una web municipal més accessible per a tothom, amb un nou format adaptat per a mòbils.

Grau de compliment: 100%

Proposta 3:
Establir un sistema equitatiu de repartiment de les inversions per nuclis i per nombre d'habitants, amb participació ciutadana, per a decidir quines s'incorporen als pressupostos municipals. La participació ciutadana i la votació de les propostes es farà mitjançant la web.

- Hem aprovat el Reglament de Participació Ciutadana, on es distribuirán els recursos de manera equilibrada.
- Estem treballant amb els grups municipals la redacció d'un pla de mandat consensuat.


- Hem posat en marxa la plataforma Decidim.Calafell per a fer tots els processos participatius i fer el seguiment online.

Grau de compliment: 100%

Proposta 4:
A través d'una aplicació, s'informarà els ciutadans de les notícies i de l'agenda d'activitats esportives, socials i culturals del municipi i d'aquelles que facin les entitats de Calafell, donant més facilitats per a que les organitzin.

- Hem encarregat l'aplicació i està operativa.

- A la nova web municipal, l'agenda d'activitats i d'actes té un paper més destacat i és molt més accessible.

Grau de compliment: 100%

Proposta 5:
Reduir l'IBI un 10%. Gratuïtat del transport urbà i dels contraguals. Reduir l'àmbit de la zona blava al centre de Segur i al passeig de l'Estany i Mas Mel. Rebaixar el transport escolar, el preu de les escoles bressol i les paradetes del passeig marítim. Revisar els preus de la piscina municipal i dels esplais d'estiu.


Grau de compliment: 50%

Proposta 6:
Potenciar els Serveis Socials. Per abordar les conseqüències socials de la crisi, cal garantir la cohesió i la qualitat de vida, prestant serveis a la ciutadania en resposta a les noves necessitats: el menjador social tot l'any i descentralitzat, servei de dutxes i bugaderia, cap llar amb pobresa energètica, garantir i reduir el temps d'espera en l'atenció social, distribució d'aliments en packs complerts, potenciar cooperatives i horts urbans.

- Hem canviat, en dues ocasions, la direcció dels serveis socials de l'ajuntament. També hem agrupat els serveis socials en un nou edifici més gran i de propietat municipal, per a oferir un millor servei.
- Hem garantit un àpat diari als nens en situació de risc d'exclusió social i hem mantingut obert el menjador social a l'estiu i per vacances.

- Hem licitat el servei de teleassistència i hem augmentat el nombre de persones que rebran.

- Hem signat un conveni de pobresa energètica, amb Sorea, per a que cap llar es quedi sense aigua, amb un fons de 5.000 euros el primer any i de 8.000 euros el segon any.

- Hem regulat el Banc d'aliments. La gestió del banc el realitza la Creu Roja i es donen packs complerts de menjar, en funció del nombre de persones que formen la familia.

Grau de compliment: 50%

Proposta 7:
Construir el nou CAP de Segur i un centre de dia per a la gent gran, a la Masia de La Sínia.


- S'ha obert ja el centre de dia de la Masia de La Sínia. Però, a més, s'hi ha inclòs un centre ocupacional per a les persones amb discapacitat.

Grau de compliment: 100%

Proposta 8:
Construir l'Institut de Segur i una nova biblioteca, al Mercat Vell.
Grau de compliment: 100%

Proposta 9:
Les retallades han castigat de manera especial els infants i els joves. Per això, hem de garantir als infants de Calafell un àpat equilibrat diari al llarg de tot l'any, així com a l'adquisició dels llibres de text i el material escolar. També, cal ajudar les escoles a dotar les aules de pissarres digitals i a l'arranjament dels patis, amb paviments tous, creant espais d'ombra i obrint-los per les tardes.

- Hem garantit un àpat diari als nens en situació de risc d'exclusió social. Hem mantingut el programa de reutilització de llibres.


- Hem acabat l'aparcament de l'escola de La Ginesta i de l'escola Mossèn Cinto. Hem dotat 400.000 euros més per als aparcaments de l'Escola Vilamar i de l'escola del Castell. Les obres es faran aquest any.Grau de compliment: 100%

Proposta 10:
Millorar la mobilitat exterior. Ampliar el transport fins a l'Hospital Comarcal i cap a Tarragona. Seguir treballant per millorar les tarifes del tren i la supressió dels peatges de l'autopista.Grau de compliment: 50%

Proposta 11:
A través de potents polítiques comercials i de promoció econòmica, hem de transformar l'illa de vianants del nucli de la Platja en un centre comercial a l'aire lliure. Per a aconseguir que sigui un espai públic agradable que convidi a visitar-lo, caldrà dotar-lo de reclams als accessos, un bon sistema d'il·luminació i serveis que donin majors comoditats als usuaris. També cal promoure ajudes per a la renovació dels aparadors o la supressió de barreres arquitectòniques.


- Hem instal·lat fil musical a l'illa de vianants de La Platja de Calafell.

- Hem canviat les luminàries de tots els carrers, per a millorar la il·luminació de l'espai comercial, amb LED de major potencia.

- Hem creat un servei de ludoteca, per als clients dels establiments comercials de la illa de vianants.

- S'ha ampliat l'oferta lúdica i les campanyes comercials a la illa de vianants, doblant el pressupost que hi havia en el 2015.

Grau de compliment: 50%

Proposta 12:
Aprofitar els Jocs de la Mediterrània per a posar al dia les instal·lacions esportives, reformant i ampliant el camp de futbol de Calafell i el pavelló Joan Ortoll, així com els vestidors del camp de futbol de Segur, posant vigilants en totes les instal·lacions que ara no en tenen.- Hem posat vigilants a totes les instal·lacions esportives.

Grau de compliment: 75%

Proposta 13:
El patrimoni històric i arqueològic de Calafell ha estat posat en valor. Però cal recuperar la memòria històrica de Calafell, mitjançant la museïtzació dels carrers i espais més significatius amb elements museístics de fàcil interpretació i usant les noves tecnologies, posant èmfasi als fets històrics, als personatges destacats, als seus carrers, a les seves façanes més significatives, a l'origen del nom dels carrers...
Grau de compliment: 75%

Proposta 14:
Completar els serveis a les platges, adaptant-les a les persones amb mobilitat reduïda i amb lavabos fixes tot l'any. Homogeneïtzar i qualificar els serveis de les platges (dutxes, passeres, lavabos, guinguetes,...). Ampliar l'espai de restauració amb terrasses de fusta damunt la sorra, homogeneïtzant el mobiliari dels negocis.- Hem instal·lat els mòduls de socorrisme de les platges i dels nous lavabos i dutxes, en tota la platja.

- També hem instal·lat els amagabujols per als contenidors de residus, posant punts amb recollida selectiva i fracció orgánica, en el Passeig Marítim de La Platja de Calafell.

Grau de compliment: 75%

Proposta 15:
Les polítiques d'ocupació han de ser actives i directes per a ajudar a les persones desocupades que busquen feina. Encara que l'administració local no disposa de competències en aquesta matèria, cal buscar fórmules semblants als plans d'ocupació per poder contractar persones i empreses locals, potenciant un viver d'empreses. Cal prioritzar les obres per administració per a poder contractar més empreses locals per a fer-les.

Grau de compliment: 75%

Proposta 16:
Apostar pels nous models de turisme com eixos vertebradors de l'oferta turística, donant les màximes facilitats al sector privat per implantar-los, desenvolupar-los i impulsar-los. Cercar nous inversors, tant emprenedors com grans empreses que permetin posar en valor encara més el patrimoni cultural i natural del municipi, per poder crear productes i generar oferta. Creació de la Central de Reserves Calafell Turisme. Reorganització de les eines de promoció i comercialització de Calafell com a destinació turística. Bonificar l'IBI a aquells empresaris que millorin el seu negoci. Facilitar les gestions per a l'obertura i actualització dels negocis.Grau de compliment: 40%

Proposta 17:
Innovar en la creació de nous productes turístics per desestacionalitzar i diversificar l'activitat turística existent, així com oferir noves propostes i un producte propi que ens diferenciï i ens faci més competitius com a Marca Calafell i portant a la realitat l'eslògan: Calafell tot l'any! Cercar nous nínxols de mercat i sortir a vendre la Marca Calafell, implicant el sector privat en la presa de decisions.Grau de compliment: 20%

Proposta 18:
Potenciar els nostres recursos, espais i equipaments com el Port de Segur (locals, mercadal setmanal, platges i zones a l'aire lliure) amb activitats nàutiques, esportives, comercials i d'oci per a que sigui un lloc de dinamització econòmica de referència a Segur. Crear en aquests àmbits una oferta turística especialitzada on la qualitat vagi per davant de la quantitat. Implantar la marca Calafell-Segur en els principals touroperadors turístics.- Hem instal·lat l'escola de vela al Port, amb noves activitats nàutiques i d'oci.


Grau de compliment: 75%

Proposta 19:
Ajudar el comerç del Poble, potenciant el turisme, amb aparcament controlat pel matí i peatonalitzant la Plaça Catalunya per les tardes i posant-hi més ombra per a que sigui un autèntic punt de trobada.

- S'ha posat més ombra a la plaça i s'ha decidit amb els comerços la no regulació del trànsit i l'aparcament, per ara.

- S'ha canviat els horaris i el funcionament del trenet turístic, per a que amb el mateix bitllet es pugui pujar i baixar a diferent hora, fomentant el turisme al poble.

Grau de compliment: 50%

Proposta 20:
Arreglar els carrers del municipi. A Segur, prioritzar els carrers que millorin els problemes de inundabilitat del nucli. Al Poble, prioritzar els vianants, especialment el carrer Jesús i el carrer de Mar. A la Platja, millorar l'illa de vianants i l'avinguda Mossèn Jaume Soler, especialment l'enllumenat públic. Executar les voreres davant dels solars buits, repercutint el cost al propietari.

- S'ha fet un Pla de xoc de pluvial per a evitar problemes ocasionats per les inundacions. S'estan executant les actuacions previstes del 2017 i 2018.
Grau de compliment: 50%

Proposta 21:
Completar la xarxa de centres cívics (El Sindicat, al Poble, i al Port de Segur) i casals a les urbanitzacions (Mas Romeu i Valldemar). Donar un ús a l'escola bressol de Calafell Parc. Fer un Parc a Mas Mel, com a punt de trobada veïnal.- La Masia de Cal Bolavà s'ha convertit en un centre cívic, amb espais per a entitats i més activitats.


- S'estan redactant els projectes dels centres cívics de Valldemar i Mas Romeu.

Grau de compliment: 50%

Proposta 22:
Millorar la Mobilitat Interna. Ampliar els horaris del transport urbà per la tarda i els caps de setmana. Augmentar el nombre de passos soterrats de la via del ferrocarril. Regular l'aparcament dels carrers i recuperar les voreres pels vianants. Completar el vial que uneix les urbanitzacions, entre Valldemar i Calafell Parc, i el tram de la Vaqueria. Implantar un carril bici en el Passeig Marítim, amb autèntica participació ciutadana i sense perdre places d'aparcament.
- Hem implantat el Pla de Mobilitat a Mas Mel i Calafell Parc. Estem a punt d'iniciar el de Mas Romeu i Calafell Residencial i acabant el projecte de Les Brises i Valldemar.

Grau de compliment: 50%

Proposta 23:
Convertir els pisos buits en habitatges socials, prioritàriament de lloguer a baix preu, i estendre els ajuts per la rehabilitació dels edificis antics i la supressió de barreres arquitectòniques.


- Hem aconseguit la cessió de tres cases de Mestres, per part de la Generalitat de Catalunya, per a convertir-les en habitatge social. Hem contractat un arquitecte per a fer els projectes de reforma dels habitatges.

- Ens han cedit gratuïtament un solar al carrer Miño de Segur, on hi ha 9 habitatges ja construïts i que cal reparar, per a posar-los en funcionament com a habitatges de protecció oficial.

Grau de compliment: 10%

Proposta 24:
Revisar els horaris i la freqüència de la neteja dels carrers, garantint un tracte equitatiu en els diferents nuclis. Incorporar dins el servei de neteja de carrers un servei de vigilància i sensibilització per reduir els excrements de gossos en els carrers, sancionant els incívics. Crear uns espais d'esbarjo per a gossos en cada nucli i a la platja.


- Hem aprovat una nova ordenança de Tinença d'animals que regula la presencia de gossos a la platja, fora de temporada de bany.

- A través del Calafell Crea, hem posat dos 'agents cívics' en el carrer per a informar sobre la normativa de tinença d'animals i del comportament que han de tenir en els espais públics.


Grau de compliment: 50%

Proposta 25:
Garantir que tots els ciutadans tinguin accés a una línia telefònica en condicions i als serveis digitals corresponents.

- Hem parlat amb els operadors per a conèixer el calendari d'implantació de la fibra òptica en el municipi i les millores en la cobertura de la telefonia mòbil i el 4G.

2 comentarios:

Anónimo dijo...

Em fa molta gràcia que digui que tot ha anat bé. Els carrers bruts, més inseguretat, pujada d'impostos. Abandó total dels comerços per part de l'ajuntament. Zona taronja...que ha passat aquest estiu amb els turistes?
Espero que Pdcat torni a guanyar i tiri fos al PSC o millor dit a Ramon, perquè no és PSC és MésRamon com al li agrada dir.
I ara que faci com fa 4 anys, que vagi a tots els comerços a tornar a prometre el mateix que fa 4 anys i que no ha complert. Ramon vol guanyar el vot independentista sembla... doncs que sàpigues, que nosaltres no som ximples i no caurem en les teves falses promeses.
Calafell necessita canvi i no ve de la mà de Ramon.

WEBSEGUR dijo...

A mi el que em fa gràcia és veure com es parla per parlar, per poder opinar cal conèixer el desenvolupament dels últims anys en aquest municipi, vostè parla des de l'anonimat, pel que puc pensar que es tracta d'un afiliat o simpatitzant del PdCat i per tant em serveix de poc la seva opinió, jo no pertanyo a cap partit i em baso només en l'experiència viscuda en els últims anys amb aquests equips de govern majoritari i opacs que han fet i desfet al seu gust, si creu que és convenient debatre sobre el tema, identifiquis i parlem.