jueves, 25 de enero de 2018

ÚLTIMA HORA: EL CONSEJO DE ESTADO TUMBA LA IMPUGNACIÓN DE RAJOY A LA INVESTIDURARevés del Consell d'Estat al govern de Mariano Rajoy. Segons avancen diversos mitjans, l'informe que ha sol·licitat l'executiu a aquest òrgan consultiu per recórrer la investidura de Carles Puigdemont al Tribunal Constitucional conclou que "no hi ha fonaments" per impugnar la seva candidatura a la presidència de la Generalitat.  

L'argumentació que dona el Consell d'Estat se centra en què no es poden interposar davant del TC recursos de caràcter "preventiu" sobre actes previsibles però que no s'han produït encara. Això vol dir que, segons l'òrgan consultiu, caldrà esperar que es materialitzi una investidura que pugui ser considerada contrària a la legalitat.  

De fet, els juristes consultats per NacióDigital, com ara Xavier Arbós, Joan Queralt i Joan Vintró, ja han advertit que el govern de Rajoy pretén "retorçar la legalitat" per impedir la candidatura de Puigdemont.  

Un informe redactat després d'una reunió de dues hores

El Consell d'Estat ha remès al govern espanyol l'informe que li ha sol·licitat sobre la candidatura de Carles Puigdemont, així com altres qüestions sobre la investidura. Així doncs, el consell de ministres d'aquest divendres podrà decidir si presenta o no recurs al TC tenint l'informa de l'òrgan consultiu sobre la taula. Fonts de l'òrgan consultiu s'han limitat a explicar que s'ha donat resposta a les qüestions plantejades d'acord amb el que dicta la Constitució i la jurisprudència i que no s'ha emès criteri sobre si cal o no acudir al TC, una decisió que correspondrà al govern espanyol.

Les mateixes fonts han explicat que la Comissió del Consell d'Estat s'ha reunit durant aproximadament dues hores, entre les 16 i les 18 hores, i ha emès l'informe. És preceptiu que el govern espanyol sol·liciti l'opinió de l'òrgan consultiu per a acudir després al TC.

La intenció de l'executiu central, segons ha anunciat la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, és impugnar la resolució del president del Parlament, Roger Torrent, en la qual proposa a Puigdemont com a candidat i que va ser publicada l'endemà en el Butlletí Oficial de Parlament. Santamaría ha afegit que s'impuga la candidatura per entendre que Puigdemont està "fugit" de la justícia i hi ha una ordre de detenció contra ell, de manera que "no concorren en ell les circumstàncies que permetrien una investidura presencial".

"No té, per tant, dret de llibertat ambulatòria que li permetria anar a aquesta compareixença perquè tan aviat com entri territori espanyol ha de ser posat a disposició judicial", ha abundat Santamaría.

Altres qüestions

A més, el Consell d'Estat ha rebut una consulta potestativa sobre diverses circumstàncies que poden donar-se al Parlament en el procés d'investidura del president català i sobre les que vol conèixer ja el criteri de l'òrgan consultiu.

En concret, el govern espanyol ha preguntat si un candidat que no sigui present al Parlament pot ser investit sense la seva presència i, de ser admès això per la Mesa de la cambra, si podria impugnar per aquest mateix procediment davant el TC. Igualment, ha demanat que, si s'admetés el vot delegat dels diputats exiliats a Brussel·les, si seria procedent denegar aquest vot delegat o, en cas que es permetés, acudir al Constitucional.No hay comentarios: