miércoles, 30 de marzo de 2016

DEDICADO A "CiU" Y/O "CUORE" DE CALAFELL

Aparecía ayer o anteayer por las redes sociales y en el blog municipal la noticia del reconocimiento de excelencia en transparencia de nuestro ayuntamiento, no tuve ocasión de compartir y por eso lo hago hoy, es de suponer que el anterior equipo de gobierno ya debe estar al corriente, pero no podía dejar pasar la ocasión de compartirlo, a ver ahora cómo explican desde la oposición ese cambio, miles de fotos del anterior alcalde mientras gobernaba, por información de interés de la ciudadanía, como debería haber sido siempre, nuestras felicitaciones al actual consistorio.

L’Ajuntament de Calafell ha passat, en menys d’un any, de suspendre en transparència a aconseguir un excel·lent. Calafell ha assolit un 94,23% en el rànquing Infoparticipa, que elabora la Universitat Autònoma de Barcelona, quan l’any 2014 va aconseguir només un 39,02% de compliment, i l’any anterior, el 2013, va situar-se en el 36,59%. I això, en una edició que era més exigent que les anteriors, en ampliar el nombre de criteris d’avaluació.
El segell Infoparticipa valora el grau de transparència i participació de les institucions locals, a partir d’un seguit d’indicadors relatius a les seves webs. La UAB n’atorga la certificació a partir de les avaluacions que realitza el seu Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural. En concret, es valora que les webs municipals publiquin una informació que faciliti a qualsevol ciutadà conèixer qui són els seus representants polítics, com es gestionen els recursos col·lectius i quines formes de participació tenen al seu abast.
Segons l’alcalde de Calafell, Ramon Ferré, “hem fet molta feina des que hem entrat a governar per revertir una situació que era qualsevol cosa abans que un orgull per a Calafell”. Ferré afegeix que “ser un dels municipis de Catalunya amb menys puntuació en aquest rànquing era indicatiu de quina era la transparència que hi havia a l’Ajuntament. La comparació, amb el valor que té que sigui externa, és incontestable”.
“És més, quan estiguin aprovats i actius els mecanismes de participació, com el Consell Ciutadà i el Consell de Seguretat, els reglaments dels quals estan discutint els grups municipals, aquesta puntuació és susceptible de pujar”, rebla el clau l’alcalde.
De la seva banda, el president de la comissió municipal de Transparència i Participació, José Manuel Tejedor, explica que “el segell Infoparticipa és una marca de qualitat que dona garanties de confiança i credibilitat a la ciutadania”“És també”, subratlla, “un incentiu per a les institucions i els seus responsables polítics i tècnics. Així ho hem entés i a la vista està el resultat”.
Tejedor també diu que “confiem, així mateix, que tot plegat sigui també un al·licient per a la ciutadania i la cridi usar més els canals d’informació i participació existents i els que es posaran en marxa”.
Calafell obté la distinció en el seu grau màxim, és a dir en la categoria de segell, ja que supera el 90% d’indicadors complerts, sent un municipi d’entre 10.001 i 50.000 habitants. Calafell se situa així entre els municipis més transparents de Catalunya i és el tercer de la circumscripció de Tarragona, darrera només de Cambrils i de Reus. Es dóna la circumstància que Calafell ha assolit una puntuació superior a la de municipis molt més grans i amb majors recursos per poder tirar endavant polítiques de transparència.

També la Llei de Transparència

L’actual equip de govern de Calafell ha hagut de donar també una bona empenta al compliment de la Llei de Transparència. “El juny de l’any passat ens ho vam trobar també tot a les beceroles i s’ha hagut de prémer l’accelerador per complir els terminis”, apunta l’alcalde. “En realitat”, diu Ferré, “ja no és que les eines de comunicació de l’Ajuntament fossin mera propaganda de l’anterior alcalde, i no oferissin la informació que la Llei de Transparència prescriu, sinó que fins i tot estaven en una situació de precarietat tècnica extrema”.
Finalment, tant Ferré com Tejedor han volgut agrair l’esforç contrarellotge realitzat per l’equip tècnic de l’Àrea de Transparència, Comunicació i Participació Ciutadana de l’Ajuntament.

No hay comentarios: