jueves, 19 de noviembre de 2015

OPERACIÓN POR TRÁFICO DE HEROÍNA EN EL VENDRELL


Agentes de la Policía Nacional y de los Mossos d’Esquadra, con la participación de la Guardia Civil y del Servicio de Seguridad de Ucrania, han llevado a cabo una operación policial en el transcurso de diferentes fases comprendidas entre los meses de julio y octubre de 2015, en la que se ha desarticulado una macroorganización internacional dedicada al tráfico de drogas, especialmente con heroína de gran pureza. La operación que se originó en El Vendrell, tenía ramificaciones en diferentes poblaciones del Área Metropolitana de Barcelona como Barcelona, Badalona, El Prat de Llobregat, Cubelles y Hospitalet.
La investigación se inició el mes de abril de 2015, cuando los agentes detectaron un punto de venta de heroína y cocaína en una vivienda de El Vendrell (Baix Penedès) regentado por tres personas, un portugués y dos españoles, que distribuían la droga las 24 horas del día. Gestiones de investigación posteriores determinaron la vinculación de una cuarta persona, con domicilio en Barcelona (Barcelonès) y encargada de proveerles periódicamente con la sustancia estupefaciente.


Detinguts 35 membres d'una macro organització criminal dedicada al tràfic internacional d'heroïna

· Fins al moment s’han intervingut més de 83 quilos d’heroïna de gran puresa, considerada l’operació policial més important de la dècada a l’estat espanyol
 
· La droga intervinguda tindria un valor de més de 6 milions d’euros distribuïda en dosis
 
· Dels 35 detinguts, 25 han ingressat a presó

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació del Baix Penedès i de la Divisió d’Investigació Criminal, adscrits a l’Àrea d’Investigació Criminal de la Regió Policial Tarragona, conjuntament amb el Cuerpo Nacional de Policía, la participació de la Guardia Civil i del Servei de Seguretat d’Ucraïna (Sluzhba Bezpeky Ukrayiny), han dut a terme una operació policial, en el transcurs de diferents fases compreses entre els mesos de juliol i octubre de 2015, on s’ha desarticulat una macro organització internacional dedicada al tràfic de drogues, especialment amb heroïna de gran puresa. 

La investigació es va iniciar el mes d’abril de 2015 quan efectius de la Unitat d’Investigació del Baix Penedès van detectar un punt de venda d’heroïna i cocaïna en un habitatge de El Vendrell (Baix Penedès) regentat per tres persones, un portuguès i dos espanyols, que distribuïen la droga les 24 hores del dia. 

Gestions d’investigació posteriors van permetre la vinculació d’una quarta persona, amb domicili a Barcelona (Barcelonès) i encarregada de proveir-los periòdicament amb la substància estupefaent.

Primera fase de la investigació 

En aquest estadi els investigadors van determinar que aquest subministrador estava conxorxat amb dues persones més, totes elles originàries de Guinea-Bissau, els quals abastien d’heroïna a diversos traficants de Catalunya i d’Europa.

Una vegada definida aquesta organització criminal, els Mossos d’Esquadra van esbrinar que estaven subordinats a un altre home, de nacionalitat guineana i amb domicili a Madrid, que era la seva font de proveïment i a l’hora un important distribuïdor d’heroïna i cocaïna a l’Estat espanyol i altres països de la Unió Europea com Portugal, França, Itàlia, Luxemburg, Noruega, Suècia, Finlàndia, Suïssa i Romania.

El juliol de 2015 aquest nou escenari transnacional feia necessari l’establiment d’un Equip Conjunt d’Investigació policial amb el Cuerpo Nacional de Policía, concretament amb les Brigadas Provinciales de Policía Judicial de Tarragona i Barcelona i la Brigada Central de Estupefacientes.

La primera aprehensió de l’operació va tenir lloc a Bordeus (França) on un dels membres de l’organització guineana de Barcelona va ser detingut amb 100 grams d’heroïna i va ingressar a presó després de passar a disposició judicial davant les autoritats franceses.

Els investigadors van anar perfilant les rutes i canals de venda utilitzats pels investigats que confluïen a la localitat de El Vendrell, últim esglaó de la venda.

Segona fase de la investigació

En aquest nivell de l’operació policial, els Mossos d’Esquadra i el Cuerpo Nacional de Policía van destapar una de les principals vies de subministrament, liderada per paquistanesos afincats a Barcelona.

Coincidents en el temps, per part del Grupo de Drogas de la Unidad Central Operativa de la Guardia Civil en col·laboració amb el Servei de Seguretat d’Ucraïna es va desenvolupar una operació conjunta iniciada per la troballa el 18 de juliol per part del Servei de Seguretat d’Ucraïna a Odessa, de 71.6 kg d’heroïna en un contenidor traslladat via marítima des de Pakistan. La droga venia oculta en un carregament de fustes, que un cop desembarcat a Odessa, havia de ser traslladat per terra fins la província de Barcelona. En el port de la ciutat ucraïnesa es va procedir a la substitució de la droga per sorra de riu i al balisament de la càrrega.

A través dels mecanismes nacionals de coordinació i establerts els contactes oportuns, es va configurar un Equip Conjunt d’Investigació entre els tres cossos, que de manera conjunta va permetre el desenvolupament d’un operatiu policial a les localitats de Barcelona i Cubelles, el qual es va saldar amb la intercepció de la càrrega el 27 d’agost i la detenció de cinc homes i una dona, de nacionalitats hongaresa, paquistanesa i espanyola. Tots ells van ingressar a presó.

Per concloure aquesta fase, els Mossos d’Esquadra, el Cuerpo Nacional de Policía i la Guardia Civil van determinar detenir la resta de persones implicades amb aquesta fase de manera esglaonada.

El 14 de setembre de 2015 es va detenir els dos caps de l’organització paquistanesa i la dona d’un d’ells, de nacionalitat russa, a les poblacions de Barcelona i Badalona. Els dos homes van ingressar a presó i la dona va quedar en llibertat amb càrrecs.

El 23 de setembre de 2015 es va detenir un home de nacionalitat dominicana i durant l’entrada i perquisició al seu domicili es va localitzar un laboratori de síntesi i processament de cocaïna i heroïna, 908 grams de cocaïna, 20 d’heroïna i petites quantitats d’altres substàncies tòxiques il·legal, a més de balances de precisió i equipament per a dur-ho a terme. Aquest home va ingressar a presó.

El  9 d’octubre va culminar la desarticulació del grup amb la detenció d’un home espanyol que s’ocultava al barri de Sant Cosme de El Prat de Llobregat (Baix Llobragat) i que també va ingressar a presó.

Tercera fase de la investigació

Amb relació a la via de subministrament formada per persones de Guinea-Bissau, el 13 de setembre de 2015 els Mossos d’Esquadra i el Cuerpo Nacional de Policía van detenir un correu humà de l’organització i que transportava 223 grams d’heroïna en el trajecte de la línia regular d’autocar entre Madrid i Barcelona.

El dia 17 de setembre de 2015 es va dur a terme un dispositiu per a la detenció dels caps d’aquesta organització i en sengles dispositius a Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat es va intervenir 536 grams d’heroïna, substàncies de tall, estris de manipulació, bàscules de precisió i 4.520 euros, a més de material informàtic i documentació diversa.

El punt final a la desarticulació de la branca guineana ubicada a Barcelona es va produir el passat 19 de setembre amb l’entrada i perquisició al domicili d’un espanyol al qual se li van intervenir petites quantitats d’heroïna, cocaïna i 73.040 euros, a més de documentació diversa, anotacions relacionades amb els enviaments i aparells electrònics. Tots quatre arrestats van ingressar a presó.

Finalment, el dia 29 de setembre es van autoritzar dues entrades i perquisicions  a El Vendrell (Baix Penedès) per atacar l’últim estadi del circuit pel qual circulava l’heroïna. Es van intervenir 356 grams d’heroïna, 375 de marihuana, substància de tall, 10.210 euros i ordinadors. Es van detenir vuit persones, tres de les quals van ingressar a presó.

Quarta fase de la investigació

L’últim canal de subministrament es va ubicar per part dels investigadors dels Mossos d’Esquadra i del Cuerpo Nacional de Policía a Madrid.

D’aquesta organització es va esbrinar que estava liderada per un ciutadà turc que es relacionava amb tres grups criminals encapçalats per persones romaneses, búlgares i guineanes, respectivament.

Una d’aquestes faccions estava liderada per un búlgar que disposava d’un xalet a la localitat de Meco (Madrid). Els policies tenien la certesa que a l’interior d’aquest habitatge s’hi emmagatzemava una gran quantitat d’heroïna. Per això, el passat 9 d’octubre de 2015 es va practicar una entrada i perquisició on s’hi va intervenir: 5.2 kg d’heroïna turca de gran puresa, diverses quantitats de diners en euros i dòlars, a més de tres vehicles de gran cilindrada, una pistola amb silenciador i un comptador de bitllets. En el decurs de l’entrada es van arrestar quatre persones de nacionalitat búlgara, dos de les quals van ingressar a presó i les altres dues van quedar en llibertat amb càrrecs.

La investigació va seguir en el grup distribuïdor, que va haver d’acudir a d’altres proveïdors, tota vegada que s’havia escapçat la seva estructura amb el cop policial. La nova línia investigadora va conduir els agents a una altra organització especialitzada en la introducció d’heroïna per mitjà de correus humans, que la transportaven en trajectes de línies regulars d’autocars en maletes de doble fons. L’organització la dirigia un important narcotraficant romanès des d’una presó de Romania, on actualment compleix condemna per tràfic de drogues i pròfug de la justícia espanyola.

La detecció de dos correus el 19 d’octubre, quan viatjaven cap a Espanya transportant una important quantitat d’heroïna, va posar en alerta els investigadors. L’endemà, se’ls va aturar quan es disposaven a distribuir la substància estupefaent. Els investigadors van sol·licitar l’autorització judicial per a l’escorcoll de dos immobles on vivien dos dels aturats, situats a Madrid.  Es van intervenir 5 kg d’heroïna turca, més de 20.000 euros i estris per manipular l’heroïna. Es van detenir set persones, cinc romanesos i dos guineans. A excepció de dos d’ells, que van quedar en llibertat amb càrrecs, els altres van ingressar a presó.

El punt i final de l’operació va tenir lloc el 2 de novembre de 2015, amb la detenció a Madrid del cap de l’organització turca, qui va ingressar a presó després de passar a disposició judicial de la Magistrada titular del Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 6 de El Vendrell, instructora de tota la investigació.

Balanç final de l’operació

Hores d’ara l’operació s’ha saldat amb el següent balanç:

-35 detencions amb 25 ingressos a presó
-El comís de 83,693 quilos d’heroïna de gran puresa, 1,034 quilos de cocaïna i 360 grams de marihuana
-Bloqueig de comptes bancaris, actius patrimonials i intervenció de diners per un valor de més d’1.000.000 euros

L’operació no es dóna per completament finalitzada ja que encara queden detencions pendents. 

No hay comentarios: