jueves, 11 de agosto de 2011

UNA BONA IDEA DE BILL GATES

Una cosa tan corrent en què no reparem, i si un bon dia per desgràcia se´ns avaria i no en tenim cap més, llavors anem de cul, mai millor dit, i ens adonem del valor que té, Bill Gates sempre ha estat un fora de sèrie, i un cop més ho demostra fixant-se en una cosa tan rutinaria i que ha passat desapercebut per tothom, aquest el ´article que publica l´ara.cat al respecte:


Dos de cada tres habitants del món no tenen accés a un element que ens és familiar des del segle XVIII i que evita multitud de problemes sanitaris relacionats amb la higiene


Una tassa de porcellana connectada a un sistema d'evacuació a través de canonades per allunyar els residus perjudicials de l'ambient que habitem. Amb aquesta premissa, el segle XVIII va veure el naixement d'un dels elements més quotidians i més poc valorats de la nostra vida: el vàter. L'invent va servir per salvar milions de vides i va impulsar una revolució en l'àmbit de la sanitat i la higiene. Ara, però, la fundació de Bill Gates vol tornar a inventar aquesta peça, que, tot i la seva utilitat, no ha pogut arribar a dos de cada tres habitants del planeta. “El que necessitem són noves aproximacions. Noves idees”, ha explicat a la CNN Sylvia Mathews Burwell, presidenta del programa de desenvolupament global de la fundació.


Però quins són els problemes que presenta el vàter a què estem acostumats? Per començar, és massa car per als països en desenvolupament. Això provoca que 2.500 milions de persones encara no puguin accedir a aquest sistema d'evacuació, i en aquesta mancança hi ha l'origen de malalties estomacals que maten un milió i mig de nens cada any, segons dades de l'OMS. Un altre problema és que el vàter tal com el coneixem necessita aigua i un sistema de canonades que no sempre està disponible. A més, no fa res per tractar els residus humans, només els transporta a un altre lloc, tal com explica el director d'higiene i sanitat de l'aigua de la fundació, Frank Rijsberman. “Volem reciclar els residus humans per transformar-los en un recurs natural”, continua Rijsberman. “Creiem que podem reciclar l'energia, els minerals i l'aigua”, diu el director.
Programa de beques
Per fer-ho, la fundació ha repartit vuit beques entre universitats de tot el món per un valor total de 41,5 milions de dòlars. Entre les idees que ja s'estan posant en pràctica hi ha la d'un urinari que recupera l'aigua i la sal de l'orina i dels fems, un altre que genera electricitat després de gasificar els residus amb microones i un altre que aprofita l'energia solar per transformar els residus en combustible per produir electricitat. Les universitats que han rebut els fons esperen tenir un prototip en un termini d'un any i la fundació, per la seva banda, espera que els primers projectes vegin la llum en tres o quatre anys.
Beneficis arreu del món
Cap dels dissenys, però, serà un remei de sant per ell sol, adverteix la fundació Gates, sinó que la recerca haurà de continuar avançant de la mà d'un millor tractament de les aigües residuals i dels sistemes de sanejament. Ara bé, malgrat que els països on el vàter no està estès han sigut l'objectiu de la recerca, alguns països del primer món també es veuran beneficiats pels avenços aconseguits durant la recerca. Per exemple, “quin sentit té netejar l'aigua fins a assolir nivells de potabilitat per després estirar de la cadena i llançar-la a un caríssim sistema de canonades?”, es pregunta Rijsberman.

No hay comentarios: