viernes, 25 de marzo de 2011

Xatonada popular

Calafell celebrarà diumenge la desena Xatonada Popular al Port de Segur


Prop de mig miler de joves aprenen a les escoles a elaboar el xató
Calafell celebrarà diumenge vinent, 27 de març, la desena edició de la Xatonada Popular. La festa, que organitza el Patronat Municipal de Turisme, difondrà la tradicional amanida penedesenca, a base d’escarola. Però la diada de diumenge ve precedida per la vuitena edició de l’exhibició de xatonaires infantils, una iniciativa que ajuda a transmetre la cultura gastronòmica local a les joves generacions.
470 alumnes de tercer i quart de primària han participat en els darrers dies en classes pràctiques d’elaboració de xató. Pertanyen a les escoles Castell de Calafell, Santa Creu, La Ginesta i Mossèn Jacint Verdaguer. Les lliçons han estat impartides amb la col·laboració del col·lectiu de gent gran “Posa-hi oli”.
Segons ha recordat avui el tinent d’alcalde de Turisme de Calafell, Àngel Verge, “la continuïtat generacional és bàsica per garantir la pervivència dels costums i tradicions, que a la vegada és el fonament d’una realitat en termes d’activitat econòmica”.
Pel que fa a la festa, se celebrarà a la plaça del Port de Segur de Calafell. El xató començarà a servir-se a partir de les 11 del matí. El Patronat Municipal de Turisme posarà a la venda 1.000 racions de xató, que seran preparades pels restaurants calafellencs Allotjament Antiga, A Can Pilis, Casa Pedro, Eusebio, Latitud 41, Mediterrani i Il Ristorante Milan Da Marco. El preu del tiquet és de 7 euros, que inclou la ració de xató, pa i vi del Penedès.
A les 12, començarà l’exhibició de xatonaires infantils (en acabar, es lliurarà a cada infant participant un diploma de reconeixement). Com a activitat paral·lela, se celebrarà una petita fira d’alimentació artesana, a càrrec del col·lectiu “El petit artesà” i de diferents artesans de Calafell. A la fira es podran comprar productes típicament catalans, com els embotits de la plana de Vic, les coques de Perafita o els formatges i la mel del Pla de l’Estany, entre altres. També es durà a terme, per segon cop, una trobada d’intercanvi de plaques de cava.
Calafell va incorporar-se a la Ruta del Xató l’any 2002 i des de llavors ha organitzat cada any la Xatonada Popular. Després d’unes edicions itinerants pel municipi, la festa s’ha assentat a la plaça del Port de Segur de Calafell. La Ruta del Xató és una iniciativa de les institucions i dels gremis de restauradors del Penedès per donar a conèixer el plat més emblemàtic i característic de la zona. Actualment, hi ha onze restaurants calafellencs adherits.
Comparteix la notícia:

No hay comentarios: