lunes, 22 de febrero de 2021

ÚLTIMA HORA SOBRE EL CONFLICTO DE LA MUNICIPALIZACIÓN DE SERVICIOS


 

El govern municipal de Calafell ha anunciat que trenca relacions amb el sindicat UGT, mentre aquest no es disculpi per l’actuació d’alguns dels seus dirigents en els darrers dies i designi un altres interlocutors. L’executiu local considera inacceptables, barroers i de mal gust els actes i declaracions de la sectorial de Sanejament Urbà del sindicat, sobre la municipalització de la recollida de brossa. I després de demanar una rectificació, i no tan sols no obtenir-la sinó rebre un nou atac, es planta i diu prou.

L’alcalde, Ramon Ferré, va enviar fa uns dies una carta en aquest sentit al secretari general d’UGT al Camp de Tarragona, Joan Llort. Se li comunicava que els fets protagonitzats per part de dirigents del sindicat atemptaven contra la persona de l’alcalde, a títol individual, i a la institució que presideix, com a alcalde.

La missiva recorda els atacs personals a Ferré protagonitzats pel sindicalista Ángel Martín de Sande. Diu: “Em sembla impròpia i desafortunada aquesta voluntat de fer mal en aquest terreny, entrant en la desqualificació personal i la burla cap a la meva persona. Si aquest és l’estil de l’UGT, no té cabuda en el nostre Ajuntament”. I afegeix: “El meu estil és el de no atendre a aquells que no respectin la nostra institució i la menyspreïn de la manera que ho ha fet la UGT”.

En la carta també s’explica la reunió que va tenir lloc a l’Ajuntament el passat 10 de febrer. Una trobada que “els representants d’UGT van abandonar amb crits, insults i amenaces”.

En l’escrit enviat a Llort s’insisteix en el fet que la municipalització és una decisió que pertoca a l’Ajuntament, no pas a un sindicat, i que l’Ajuntament l’ha adoptat per una amplíssima majoria: 20 vots a favor, una abstenció i cap vot en contra. “Creiem que l’únic motiu que ha portat a UGT a criticar i oposar-se a la municipalització, és la pròpia municipalització, la qual cosa ens sembla impròpia d’un sindicat que es fa dir d’esquerres”, s’hi afegeix.

La carta acaba rebutjant la resta d’acusacions del sindicat, des de la pèrdua de drets dels treballadors de l’antic servei a la d’un “corralito” per contractar personal afí. En aquest sentit, es recorda la subrogació automàtica dels treballadors, en les condicions que ja tenien i no menys, i que els processos de selecció són públics i oberts.

Nou atac del sindicat

La resposta a les peticions del govern municipal ha estat un nou atac del sindicat, en forma d’article als mitjans de comunicació que signen, a mitges, Joan Llort i Ángel Martín de Sande. Tots dos insisteixen en les acusacions sense fonament que venen divulgant des de fa setmanes, i en els atacs de naturalesa personal.

Davant d’això, el govern municipal dona per trencades les relacions amb UGT, per males praxis i per entrar en atacs en el terreny personal. Qualsevol reunió que pugui haver-hi en el futur requerirà una rectificació i una disculpa pública prèvia. Fins i tot havent-hi rectificació i disculpa, l’eventual represa de relacions haurà de ser amb uns altres representants sindicals, molt en particular sense la presència de De Sande.

De moment, en les reunions que l’Ajuntament pugui tenir per qüestions laborals generals no es permetrà l’entrada a cap membre d’UGT que no siguin els representants directes dels treballadors municipals. L’Ajuntament tampoc s’asseurà a cap taula on la UGT de Tarragona hi tingui representació, mentre el sindicat no faci un gir de 180 graus en la seva actitud.Delegados sindicales de UGT del servicio de limpieza viaria de Calafell responden al responsable del sector de saneamiento del sindicato, Angel Martin de Sande, que les acusó de «debilidad» por aceptar la municipalización del servicio.

En un comunicado, los delegados señalan que «seguramente hubiésemos tenido debilidad sindical si accedemos a las presiones que recibimos tanto por parte de Sande como de la empresa saliente que nos presionaban para que actuáramos en contra de la municipalización pidiendo que nos manifestamos e incluso que convocamos una huelga». Los delegados sindicales del servicio en Calafell se negaron.

El responsable del sector de saneamiento del sindicato está en contra de la municipalización ya que considera que los trabajadores perderán derechos. El servicio lo llevaba la empresa EcoBP formada por ayuntamientos de la comarca y FCC, que tiene un 70% de participación.

Subrogados

El Ayuntamiento ya aseguró que los trabajadores subrogados mantienen todas sus condiciones porque de hecho no cabe otra posibilidad según la legislación. Los delegados en su comunicado, señalan al artículo 44 del estatuto de los trabajadores que impone el mantenimiento de las condiciones laborales en casos de subrogación.

En el escrito los delegados piden «medidas oportunas ya que no se puede tener personas en un sindicato que se preocupan más por los intereses de las empresas que por los trabajadores, lo cual da que pensar y no deja al sindicato en muy buen lugar».

Se mantienen

El Diari ha tenido acceso al acta que recoge la subrogación del servicio de limpieza y detalla que se mantienen en todos los conceptos las condiciones vigentes de sus contratos y derechos.

Los trabajadores indicaron la preocupación por el estado del material de trabajo, pero la empresa municipal Cemssa asegura que ha adquirido nuevo material y ropa de trabajo.

Noticias relacionadas:
No hay comentarios: