Últimas entradas

SÍGUENOS EN:

Síguenos en facebook Síguenos en Google+ Síguenos en Twitter Canal de youtube sígueme en Instagram

miércoles, 30 de octubre de 2019

ALERTA: EL ESTADO RASTREARÁ LOS MÓVILES DURANTE UNA SEMANA


L’estat espanyol analitzarà tots els mòbils de la població espanyola durant vuit dies. Ho fa per poder analitzar, a gran escala, el comportament dels ciutadans: quins desplaçaments fan i a quines hores i on van de vacances, essencialment. L’objectiu és poder determinar on s’han de reforçar els serveis públics i les infraestructures.

Concretament, l’Institut Nacional d’Estadística analitzarà els moviments dels mòbils durant quatre dies laborables de novembre – del 18 al 21 de novembre, concretament, - i el cap de setmana següent. També es recolliran les dades de tres dies de vacances: el dia de Nadal, i també el 20 de juliol i el 15 d’agost de l’estiu que ve, segons El País.

Les encarregades de processar aquestes dades seran les tres operadores principals amb antenes pròpies: Movistar, Vodafone i Orange. Ho faran dividint el territori de tot l’estat en àrees amb 15.000 habitants de mitjana, i proporcionaran les dades de manera agrupada, sense la possibilitat de detallar quins moviments fa cada usuari.

L'estat sabrà els moviments que es fan cada dia

Durant els quatre dies, s’analitzarà la posició dels mòbils entre les dotze de la nit i les sis del matí per establir el lloc on es viu. Després, entre les nou del matí i les sis de la tarda, s’examinaran els moviments per estudiar a quin lloc es desplacen per a treballar o estudiar.

Amb totes aquestes dades, es podrà analitzar quins moviments hi ha entre ciutats cada dia, quins llocs es poden considerar barris dormitori, quanta gent canvia de ciutat per treballar o quants moviments hi ha en una zona d’Espanya al llarg del dia.

Amb aquesta estadística, doncs, s’espera que els ajuntaments i els governs puguin determinar les línies de transport, saber quines infraestructures cal millorar i quants recursos demanar. També es podran valorar els comportaments de la població els caps de setmana i els festius.

Els experts creuen que és il·legal

Tota aquesta és la teoria, però ja hi ha veus crítiques amb aquesta utilització de les dades dels usuaris. L’INE assegura que, com que les dades seran anònimes, no hi ha cap incompliment de la llei de protecció de dades.

Hi ha experts, però, que asseguren que aquest ús de les dades és il·legal: la llei preveu que les operadores puguin utilitzar el big data per diversos supòsits, però no per a usos estadístics. En tot cas, facin el que facin les operadores, no podrien rebre cap sanció perquè la llei tampoc ho preveu.

Sigui com sigui, es preveu que aquestes noves tècniques d’obtenció de dades permetin evitar que l’INE hagi de contractar enquestadors per conèixer totes aquestes dades de cara a elaborar el cens. També s’extraurà informació del Padró Municipal, el Cadastre i la Seguretat Social, entre d’altres. Tot plegat estalviarà més de 150 milions d’euros a les arques estatals.Durant vuit dies l'Institut Nacional d'Estadística (INE) sabrà com es mou la ciutadania gràcies als seus mòbils. Aquest dimarts s'ha conegut l'acord al qual han arribat les operadores telefòniques i l'INE per analitzar els moviments de la població del 18 al 21 de novembre arreu de l'Estat. L'estudi es farà a partir del recompte de les posicions dels dispositius, però serà utilitzant informació anònima, segons han explicat les companyies.

Tot i que constantment les operadores saben la localització dels usuaris, perquè sinó seria impossible que aquests tinguessin cobertura i dades als mòbils, sí que hi ha maneres per evitar que durant els vuit dies de l'estudi l'INE puguin saber-ho. La primera de totes és acollir-se a la Llei de Protecció de Dades, amb la qual cosa s'evitaria que les empreses passin els moviments a l'ens estatal. 
El professor de Dret de la Publicitat Sergi Juan-Creix (UOC) explica que, com a usuaris, tenim dos tipus de dret: el dret a l'accés i el dret a l'oposició. Així, podem enviar un correu a la nostra companyia de telefonia demanant que ens expliquin quin tipus de dades nostres tenen, com les utilitzen i si les empraran en l'estudi de l'INE. De la mateixa manera, també podem especificar que no volem que les nostres dades formin part de l'estudi.

La segona opció és posar el mòbil en mode avió durant aquests dies. Com que l'estudi es farà a partir de la informació de la xarxa de telefonia, si el dispositiu està desconnectat d'aquesta, no es podrà fer el seguiment dels moviments. A més, encara que es connecti els mòbils al wifi tampoc se sabrà la ubicació. "Pel tipus de rastreig que han explicat que es vol fer, mentre no s'utilitzin ni les dades ni la cobertura, no hi hauria d'haver problema", aclareix el professor dels Estudis d'Informàtica, Multimèdia i Telecomunicacions de la UOC Carles Garrigues.

L'anonimat, la veritable preocupació

Ambdós experts destaquen que l'autèntica preocupació no ha de ser tant el fet que l'Estat tingui informació sobre el que es fa amb els mòbils, sinó que es garanteixi que aquesta sigui anònima. "El que ens ha de preocupar realment és que es garanteixi l'anonimat de les nostres dades, ja que la revolució digital ens porta cap aquí", emfatitza Juan-Creix. A més, al seu parer, el problema d'aquest estudi no rau tant en com es fa sinó en com s'ha anunciat: "De cop i volta ha aparegut la notícia que es faria això sense avisar prèviament als usuaris. Fet que ha generat un cert alarmisme".

En la mateixa línia es posiciona Garrigues: "Posant vuit dies el mòbil en mode avió que t'estàs estalviant? Què l'operadora no sàpiga on ets aquells dies? L'operadora ho sap en tot moment, però és necessari perquè et pugui proporcionar la cobertura". D'aquesta manera, insisteix que la preocupació cal dirigir-la al fet que es garanteixi que les dades siguin anònimes i que se'n faci un ús correcte.

No hay comentarios: