Últimas entradas

SÍGUENOS EN:

Síguenos en facebook Síguenos en Google+ Síguenos en Twitter Canal de youtube sígueme en Instagram

jueves, 26 de julio de 2018

HUELGA DE RYANAIR, ¿QUÉ DERECHOS NOS AMPARAN SI NUESTRO VUELO SE RETRASA O CANCELA?La vaga de la tripulació de cabina de Ryanair, convocada pels pròxims dies 25 i 26 de juliol en diferents països europeus, implicarà la cancel·lació d’aproximadament 600 vols - més de 300 amb origen a Espanya- i es calcula que afectarà a 100.000 usuaris de tot el continent.

La principal reivindicació del tripulants de cabina de Ryanair és que els seus contractes laborals estiguin subjectes a la legislació espanyola i no a la irlandesa. Segons el sindicat que representa als treballadors -el Sindicat Independent de Tripulants de Cabina de Línies Aèries- el 75% de la plantilla està contractada a través d’empreses de treball temporal, subjecta a la legislació irlandesa, sense salari base i cobrant únicament les hores de vol.

Drets dels passatgers davant la vaga de Ryanair
A continuació, aclarim quins drets tenim com a passatgers aeris i en quins casos podem reclamar una indemnització en funció de la distància del viatge i dels danys soferts:

Dret a la informació:
Si l'aerolínia informa als passatgers de que el vol s'ha vist afectat per la vaga, aquesta no estarà obligada a indemnitzar-nos per la cancel·lació sempre i quan ens informi dins dels següents terminis:

- Si la companyia ens avisa amb 15 dies d’antelació. En aquest cas, no tindrem dret a sol·licitar la compensació econòmica per cancel·lació del vol, sempre i quan avisin directament al passatger i no a l’intermediari que va vendre el viatge. Tot i no poder reclamar per la cancel·lació del vol, podrem reclamar una indemnització pels danys soferts com a conseqüència de la cancel·lació, com per exemple: les nits d’hotel o altres activitats contractades i no reemborsables. 

- Si la companyia ens avisa amb menys de 15 dies d'antelació de la cancel·lació del vol. En aquest cas el passatger té dret a la compensació econòmica per cancel·lació, així com a la resta de drets que a continuació expliquem. 

Si l'aerolínia no compleix amb els terminis de preavís, tindrem dret a:

1. Una indemnització d'entre 250 i 600 € segons la distància de la destinació i del retard del transport alternatiu*.

- 250 euros, si el trajecte es inferior a 1.500 km
- 400 euros per trajectes d’entre 1.500km i 3.000km
- 600 euros, si el trajecte és superior als 3.000 km 

2. El reemborsament, en un termini de 7 dies, del cost íntegre del bitllet al preu al que es va comprar.

3. Un vol de tornada al primer punt de partida el més ràpid possible, en cas d'haver iniciat el viatge.

*Transport alternatiu: En cas que la companyia en ofereixi un transport alternatiu davant la cancel·lació del vol, i per no perdre el dret a reemborsament, estarem obligats a agafar aquest transport alternatiu ofert, excepte quan es tracti d’un retard superior a les 5 hores respecte de l’hora de sortida del viatge inicialment contractat.

Drets dels passatgers durant l’espera:
1. Si el retard del vol és de dues hores i fins a quatre*, durant l'espera tindrem dret a:

- Begudes i menjar suficient per al temps que sigui necessari esperar. 
- Dues trucades telefòniques gratuïtes, missatges o e-mails.

2. A partir d'un retard superior a 5 hores, tindrem dret a la devolució del bitllet.

3. Si el retard s' ajornés a l'endemà, i si encara estem interessats en el viatge, tindrem dret a:

- Allotjament gratuït en un hotel quan sigui necessari pernoctar una o més nits.
- Transport entre l'aeroport i l'allotjament si la sortida prevista del vol alternatiu és, com a mínim, 24 hores després de la prevista.

*Dues hores en vols de distància inferior a 1.500km, o de tres hores o més en el cas de tots els vols intracomunitaris de més d'1.500 quilòmetres i de tots els vols d'entre 1.500 i 3.500 quilòmetres, o quatre hores o més.

Dret a l’abonament de les nits d’hotel o activitats contractades i no reembolsables

La cancel·lació d’un vol suposa, en moltes ocasions, la pèrdua de reserves d’hotel o d’altres activitats previament contractades.

La reclamació d’aquestes pèrdues és el que es coneix com una reclamació per danys materials i morals. Per poder recuperar la inversió s’ha d’acreditar la impossibilitat de realització de l’activitat o reserva com a conseqüència de la vaga i que es tracta d’una despesa no reemborsable. Per acreditar-ho, cal guardar les factures de pagaments en hotels i d’altres despeses.

Com podem reclamar?
1. Fulls de reclamació de la companyia o agència

Mitjançant els fulls de reclamació que la companyia aèria o l'agència de viatges està obligada a facilitar-nos.

2. Fulls de reclamació d' AENA

Si la companyia o agència no disposés dels fulls de reclamació, sol·licitarem els d' AENA (l'entitat que gestiona els aeroports espanyols) que està obligada a posar-los a disposició dels passatgers.

També hi ha la possibilitat de reclamar a través de la pàgina web de la companyia aèria.

· La reclamació s'haurà de fer dins el termini màxim de sis mesos i la companyia aèria ha de donar-nos una resposta en el termini d'un mes.

3. Reclamar davant l'Agència Estatal de Seguretat Aèria

Si la companyia aèria no respongués a la nostra reclamació, podrem presentar una reclamació davant l'Agència Estatal de Seguretat Aèria adjuntant una còpia de les comunicacions que hàgim mantingut amb l'aerolínia i la còpia del bitllet d'avió. Aquesta reclamació pot fer-se vía www.seguridadaerea.es.

No hay comentarios: