Últimas entradas

SÍGUENOS EN:

Síguenos en facebook Síguenos en Google+ Síguenos en Twitter Canal de youtube sígueme en Instagram

lunes, 25 de septiembre de 2017

EL 155, ¿FI O INICI DEL CONFLICTE?No és cap novetat que el govern espanyol presidit per Mariano Rajoy estudia aplicar el conegut article 155 de la Constitució Espanyola per acabar amb el conflicte català. Aquesta aplicació comportaria la suspensió automàtica de l'autonomia catalana, i també el cessament del Govern català, començant pel president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras. Ara bé, segons explica 'El Confidencial', Rajoy també estudia estendre aquesta suspensió al Parlament de Catalunya una vegada declarada la independència, que suposaria el tancament de la cambra legislativa catalana. 

De fet, utilitzar l'article 155 de la Carta Magna ja sembla una cosa inevitable entre els sectors propers al govern espanyol. Rajoy és partidari de fer-ho després que Carles Puigdemont declari la independència de Catalunya, per posar així punt final a tot un procés. La suspensió, a més, impediria l'existència d'una doble legalitat, ja que és llavors quan la polèmica Llei de Transitorietat Jurídica, que elimina el marc legal espanyol al nostre país, hauria d'entrar en vigor. 

La suspensió del Govern i del Parlament és possible, segons els equips legals que assessoren l'executiu espanyol, ja que l'article 155 no ho impedeix, ni tampoc compta amb un reglament que detalli la seva aplicació. En concret, per justificar aquesta mesura, Rajoy es podria basar en una frase de l'article 155 que diu que la seva aplicació és vàlida en cas d'actuació «que atempti greument a l'interès general d'Espanya». Unes paraules que atorguen suficient marge al govern espanyol per utilitzar aquest instrument legal, que fins ara el Mariano Rajoy havia evitat utilitzar. 

No hay comentarios: