Últimas entradas

SÍGUENOS EN:

Síguenos en facebook Síguenos en Google+ Síguenos en Twitter Canal de youtube sígueme en Instagram

miércoles, 27 de septiembre de 2017

ASÍ ESTÁN LAS COSAS A TRES DÍAS DEL 1-OLa Fiscalia Superior de Catalunya ha dictat una nova instrucció sobre el referèndum de l'1-O, en aquest cas dirigida a les policies locals catalanes, perquè impedeixin que pugui sortir dels ajuntaments material per a les votacions com les urnes. Segons han informat fonts judicials, aquesta instrucció pretén que el material electoral que puguin tenir els ajuntaments propietat de l'Estat no s'usi l'1-O.

Igualment, en una altra instrucció, es demana a Guàrdia Civil, Policia Nacional i policies locals que donin suport als Mossos d'Esquadra en el que necessitin per precintar els 2.200 centres de votació prevists per al referèndum.

Aquesta segona instrucció arriba després que el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, hagi lliurat un escrit al fiscal superior, José María Romero de Tejada, avisant de possibles riscos per a l'ordre públic i de la necessitat d'actuar sota els principis de "oportunitat, proporcionalitat i congruència". La instrucció demana als Mossos precintar tots els punts de votació abans del divendres, desallotjar si hi ha persones dins i assegurar que no es trenquin els precintes fins a la nit del diumenge.El ‘major de los  Mossos d’Esquadra, Josep Lluis Trapero, ha avisado por escrito a la Fiscalía Superior de Catalunya de las dificultades que comportará el precintado de los colegios electorales previstos para el referéndum unilateral del 1-O, ubicados no solo en escuelas, sino en centros de salud y residencias de ancianos. Por este motivo ven necesario que sea un juez quien ordene la clausura. La fiscalía no ha variado por ahora su criterio, ni la instrucción dictada este martes.

El documento, al que ha tenido acceso EL PERIÓDICO, sostiene que el cierre del sábado a domingo de estos locales supondría "impedir el desarrollo de las actividades que ordinariamente" se realizan en ellos, en especial los destinados a "servicios públicos esenciales", con la "posible afectación de derechos fundamentales". Este hecho comporta, incide, que el cuerpo policial no pueda adoptar las medidas requeridas sin contar con el previo mandamiento judicial.  
Nuevas órdenes
Trapero ha entregado este documento a la fiscalía este miércoles en la sede en la reunión mantenida con el resto de fuerzas de seguridad del Estado. En este encuentro, la fiscalía ha dictado más instrucciones en las que ordena a la policía local que no deje salir las urnas que propiedad del Estado confinados en los ayuntamientos y que ayuden a los Mossos en el precintado de los colegios electorales y en impedir la constitución de las mesas electorales.

La Fiscalia Superior de Catalunya ha ordenat als Mossos d'Esquadra precintar i vigilar per evitar que es violi el precinte tots els col·legis electorals d'aquest proper diumenge 1 d'octubre, la data que s'ha de celebrar el referèndum d'independència de Catalunya. No només això, també ha demanat evitar presència de gent i urnes a 100 metres a la rodona dels col·legis electorals. Però la policia catalana té prou efectius per blindar els col·legis electorals i evitar la votació? No, les unitats d'ordre públic dels Mossos d'Esquadra: Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i la Brigada Mòbil (BRIMO) no tenen prou vehicles ni efectius per precintar i vigilar tots els punts de votació, un total de 2.700 col·legis electorals a tot el país (1.600 a Barcelona, 399 a Girona, 321 a Lleida i 373 al Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre). Amb el desplegament abans de l'arribada d'efectius de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil a Catalunya només s'haguessin pogut cobrir —precintar i vigilar— una cinquantena de centres, segons informe que va publicar 'LaDirecta.cat' el passat mes de setembre.

Amb els reforços actuals de policia i Guàrdia Civil poden prendre tots col·legis electorals? Tampoc. L'informe de 'LaDirecta.cat' detallava que si l'Estat enviava a Catalunya reforços a Catalunya, tot i que hi hauria més centres que podrien ser intervinguts per evitar l'1 d'octubre, tampoc es podrien arribar a precintar i vigilar tots els centres de votació. Es podrien arribar a clausurar, si s'envien tots els reforços d'antidisturbis, uns 200 col·legis electorals, és a dir, encara hi haurà centenars de punts de votació que no podran ser vigilats.

Segons l'informe, a l'Estat hi ha 3.800 agents antidisturbis de la Guàrdia Civil i 4.300 agents antidisturbis de la Policia Nacional que sumats als efectius de Mossos d'Esquadra, arribarien a 9.700 antidisturbis. Hi ha molts més agents però no tenen formació en control de masses i ordre públic i tampoc el material per fer front a mobilitzacions ciutadanes o fer línies policials per evitar l'entrada en col·legis electorals. Tenint en compte que per protocol i seguretat els agents de les unitats antidisturbis necessiten treballar en grups d'uns 50 agents quan hi poden haver moments de tensió i de violència —tal com concreta l'informe 'La gestió de l'ordre públic a Catalunya', elaborat per la Generalitat l'any 2013–, tot fa preveure que seria impossible controlar tots els punts de votació de Catalunya aquest proper 1 d'octubre. L'escenari 

Caldrà veure finalment quan els Mossos d'Esquadra volen prendre el control dels col·legis electorals per evitar que es voti aquest diumenge 1 d'octubre i quina serà la resposta de la gent. De moment, la Fiscalia Superior de Catalunya ha demanat entrar a les escoles i punts de votació divendres a la tarda i evitar-ne l'entrada de ningú fins diumenge a les nou del vespre.

Infografies de LaDirecta.cat sobre el desplegament d'agents dels Mossos, CNP i Guàrdia Civil a Catalunya:


No hay comentarios: