Últimas entradas

viernes, 14 de julio de 2017

LO PRÓXIMO EN AUTOPISTAS: PAGO POR DISPONIBILIDADEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat un Pla d'inversions extraordinari en carreteres de 5.000 milions d'euros per construir i millorar 2.000 km d'autovies a 20 corredors de tot l'Estat durant el període 2017-2021. Per fer-ho, recorreran a la col·laboració pública-privada amb concessions a 30 anys per a les empreses adjudicatàries. La fórmula per impulsar les inversions serà el pagament per disponibilitat i es carreguen els riscos a les empreses, que seran les responsables del manteniment de la via durant el termini d'explotació (30 anys).

Rajoy calcula que el pla donarà feina a 189.000 persones de manera directa, indirecta i induïda durant la construcció i l'explotació i ha avançat que el detall de les carreteres es donarà a conèixer passat l'estiu. El pla compta amb el suport de la UE i es podran beneficiar del finançament del Pla Junker. Les inversions es faran a vies d'alta capacitat i es prioritzarà completar els trams transeuropeus i acabar amb els colls d'ampolla de la xarxa. Per tant, Catalunya podria sortir-ne beneficiada.

El president del govern espanyol ha reunit a Moncloa els principals empresaris i presidents de constructores de l'estat espanyol per presentar aquest pla extraordinari d'inversions en carreteres. En línies generals, es tracta d'una inversió de 5.000 milions d'euros en un total de 2.000 km de vies d'alta capacitat distribuïdes en una vintena de corredors de tot el territori estatal.

Les inversions es faran en quatre anys (2017-2021) i es pagaran amb col·laboració pública-privada. Les empreses que guanyin la concessió explotaran la via durant 30 anys i també hauran d'assumir les despeses de manteniment. L'Estat anirà retornant la inversió a les empreses de manera progressiva. És la fórmula que es coneix com a pagament per disponibilitat, molt usada a Europa, i on els riscos els assumeix l'empresa, segons ha defensat Rajoy. Aquesta fórmula, a més, descarta els peatges.

A més, ha destacat que el pla compta amb el vistiplau de la UE a través del Banc Europeu d'Inversions i els projectes es finançaran sota el paraigua del Pla Junker. Tot plegat, segons Rajoy, complint amb l'objectiu de dèficit establert per Brussel·les. «Complim amb els objectius marcats per la UE i comptem, alhora, amb el seu suport», ha remarcat.

El detall, al setembre

El president del govern espanyol no ha entrat en detall sobre quines carreteres es construiran o milloraran i ha dit que ho explicaran a l'estiu. Abans caldrà que es reuneixin amb el sector i que els empresaris coneguin el detall dels projectes per poder-hi optar. Ara bé, ha avançat que els 5.000 milions d'euros aniran distribuïts en quatre blocs: completar trams transeuropeus (aquí, Catalunya en podria sortir beneficiada), resoldre colls d'ampolla, millorar vies actuals i fer-les més segures i sostenibles i també assegurar la conservació de la xarxa de carreteres. En concret, ha manifestat que es reduiran les emissions de CO₂ en 6.000 tones anuals.

Rajoy també ha destacat que, «ara que ja s'ha superat la crisi», era el moment per tornar a invertir en infraestructures i crear llocs de feina en el sector de la construcció. En concret, durant les obres i també durant l'explotació d'aquestes carreteres, es crearan 189.200 llocs de treball directes, indirectes i induïts.

No hay comentarios: