Últimas entradas

SÍGUENOS EN:

Síguenos en facebook Síguenos en Google+ Síguenos en Twitter Canal de youtube sígueme en Instagram

miércoles, 22 de marzo de 2017

CALAFELL PONE A PRUEBA UN NUEVO SISTEMA DE DETECCIÓN DE FUGAS DE AGUA


L’Ajuntament de Calafell i l’empresa concessionària Sorea han fet una prova d’un nou sistema per detectar fuites a la xarxa d’aigua. La pèrdua de cabal per l’antiguitat de les conduccions és un problema molt important al municipi, on es calcula que arriba al 45%. La prova s’ha fet al nucli antic, on hi ha algunes de les canonades més obsoletes.
El sistema assajat consisteix en la injecció d’heli a les conduccions. Aquest gas és innocu: no afecta la salut pública ni la qualitat de l’aigua. Un cop injectat, l’heli es dilueix en l’aigua, que el transporta per les canalitzacions. Quan hi  ha una fuita, el cabal perdut impregna el terreny i, en aquell moment, l’heli s’alllibera de l’aigua i, per ser més lleuger que l’aire, puja cap a la superfície, des d’on pot ser detectat amb una màquina portàtil. Si es localitza heli, és que hi ha una fuita a la canonada.
Aquest sistema ha estat usat a diverses ciutats catalanes, com Barcelona o Tarragona; arreu de l’Estat espanyol (Múrcia i Carboneras); i a diferents ciutats importants de tot el món, com Detroit, París, Orà, Lisboa o Casablanca.
El seu principal avantatge és que pot detectar fuites d’aigua que passen inadvertides amb els sistemes convencionals. En particular, funciona bé en grans conduccions, on aquests mètodes no són operatius. Però també en petites canonades de distribució i escomeses dins dels nuclis urbans.
L’ús d’heli també permet buscar fuites sense haver d’interrompre el subministrament ni fer cap modificació en vàlvules o bombaments de la xarxa; és molt precís, estalviant temps i recursos en reparacions; i funciona igualment en canonades que no transportin aigua. És més, l´operativa és molt senzilla i la detecció és efectiva durant diversos dies després de la injecció.

No hay comentarios: