Últimas entradas

jueves, 3 de noviembre de 2016

CALAFELL APRUEBA LAS ORDENANZAS CON EL VOTO EN CONTRA DE CDC Y C´s


Ple pràcticament monogràfic el que ha tingut lloc aquest dimecres 2 de novembre a Calafell, en el qual s'han aprovat provisionalment les ordenances fiscals per l'any 2017. Com ja s'havia anunciat durant els dies anteriors, l'equip de govern del PSC, UAM i PP ha obtingut el suport d'ERC i de la CUP, que han acordat diverses mesures referents a l'aigua i les escombraries, així com bonificacions per les rendes baixes. El regidor no adscrit, Jesús Benedicto, també ha votat a favor. A l'altra banda, CDC i C's s'han oposat a la proposta, afirmant que es tracta d'una pujada generalitzada d'impostos «emmascarada amb bonificacions». 


El regidor de Serveis Econòmics, Adrià Seras, ha volgut posar èmfasi en el procés que s'ha seguit per arribar a presentar l'actual proposta d'ordenances. «Hem obert la participació a tots els grups, ja que des del principi hem cregut que aquest ha de ser el mandat del diàleg», ha apuntat Seras, agraint les aportacions d'ERC i la CUP en aquest sentit. Seras ha repassat alguns dels canvis significatius que s'introduiran l'any vinent, destacant especialment la introducció d’elements de progressivitat en els impostos i el pagament de taxes pels serveis prestats o consumits realment, com en el cas de la brossa i o l’aigua.

Les noves ordenances mantenen la rebaixa del 10% del rebut de l’IBI però, a proposta de la CUP, s’hi introdueix la progressivitat en les bonificacions, de forma que les famílies nombroses o monoparentals se’n podran beneficiar, com fins ara, en proporció al nombre de fills i a la seva renda, però també en funció del valor cadastral de l’habitatge. També a proposta de la CUP, el fons per subvencionar el pagament d’aquest tribut a les famílies amb grans dificultats s’amplia fins a un mínim de 80.000 euros anuals.

Una altra novetat és l'augment dels tipus de l’IAE i de les plusvàlues, que es porten al màxim amb l'objectiu que «qui més guanyi més aporti». S’ha tingut en compte que per IAE només tributen les empreses que facturen més d’un milió d’euros, és a dir bancs, multinacionals i grans companyies. També es crea una taxa sobre els pisos buits, que en gravarà la inspecció i control. Però les grans novetats són en l'aigua i les escombraries. En aquest últim servei, s'ha fet una zonificació i s'ha distingit entre pisos i habitatges unifamiliars. Els solars també la començaran a pagar. El govern calcula que, amb aquestes mesures, «un 90% dels habitatges tindran un rebut més baix».

Pel que fa a l’aigua, s’abandona el sistema de mínims, pensat per garantir el manteniment del servei, per una quota de servei d’import fix, que cobrirà aquest cost, i a partir d’aquí es pagarà exclusivament per metres cúbics consumits. Amb aquest canvi s'espera que es fomenti l'estalvi. Tant en les escombraries com a l'aigua s'incorporen bonificacions segons la renda. Una de les taxes que més pujarà serà la de guals, passant dels 16 als 40,62 euros anuals.

Crítiques de CDC i C's

Els dos partits que s'han oposat a les ordenances, CDC i C's, han carregat amb duresa contra el que han vist com «una pujada generalitzada d'impostos emmascarada amb bonificacions». Sandra Suárez, de CDC, ha lamentat que el govern «hagi buscat còmplices per fer aquesta pujada», recordant que l'any passat, «quan van reduir l'IBI un 10%, no van buscar diàleg amb els altres grups». Suárez ha criticat, entre altres aspectes, l'augment d'un «56% a la taxa de guals».

Des de C's, José Manuel Tejedor ha començat lamentant «com han canviat les coses respecte a un any enrere», quan el partit taronja era el soci preferent del govern. «Aleshores vam rebaixar l'IBI un 10% i vam congelar els altres impostos, ara, amb ERC i la CUP, s'ha fet un augment de la majoria de taxes i se n'han creat de noves», ha retret Tejedor. El regidor de C's ha criticat l'augment del clavegueram i ha posat exemples de factures de l'aigua que pujaran amb el canvi que s'ha fet.

ERC, la CUP, el PP, UAM i el PSC han contestat les crítiques dels dos partits, sent el més vehement Ivan Montejo, de la CUP, que ha acusat Tejedor de fer «demagògia i populisme fiscal». Montejo ha aclarit que «no es tracta d'apujar o abaixar impostos, sinó a qui ho fas», afegint que les bonificacions aprovades suposaran una ajuda important per les famílies que més ho necessiten. L'alcalde de Calafell, Ramon Ferré, ha tancat el punt remarcant que «mai abans des que estic en aquest ple s'havia fet un procés per acordar les ordenances d'aquesta manera», i ha expressat el seu desig que en el futur també «es pugui fer amb un procés de participació ciutadana».  

No hay comentarios: