Últimas entradas

jueves, 20 de octubre de 2016

SE INICIA LA GUERRA TAURINA EN CATALUNYA

 -L'alt tribunal espanyol anul·la la la llei del Parlament de Catalunya del 2010 que va prohibir les curses de braus

- La sentència, que argumenta una invasió de competències, ha estat presa amb vuits vots a favor i tres en contra


El Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat la llei del 2010 del Parlament que prohibia les corrides de toros a Catalunya, segons ha pogut confirmat NacióDigitalde fons jurídiques. Els magistrats, amb vuit vots a favor i tres en contra, han aprovat una sentència que argumenta que el Parlament es va extralimitar en les seves funcions.

Concretament, el TC assenyala que Catalunya té competències per regular espectacles públics i també per protegir els animals. En aquest sentit, segons les fonts jurídiques consultades, la prohibició podria incloure la prohibició amb l'objectiu de protegir els animals. Tanmateix, la sentència destaca que la tauromàquia ha estat declarada com a "patrimoni cultural" i això provoca, segons l'alt tribunal, la prohibició envaeixi competències estatals en matèria de cultura (articles 149.1.29 i 149.2 de la Constitucional).

En aquest marc, cal recordar que el ple del Congrés ja va donar l'any passat llum verda –amb el suport del PP i UPyD i l'abstenció del PSOE- a la llei per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial, un text que, segons els portaveus de CiU, el PNB, IU i el mateix PSOE, no només envaeix les competències de les comunitats autònomes, sinó que obria una via que l'executiu espanyol volia utilitzar per imposar el retorn dels toros a Catalunya. La llei va quedar definitivament aprovada.

Munté s'obre a desacatar

La consellera de la Presidència, Neus Munté, va obrir la porta la setmana passada a desacatar la decisió del Tribunal Constitucional (TC) en la línia de tornar a permetre les curses de braus a Catalunya. "No volem un país on es matin els animals", va assegurar Munté en la roda de premsa posterior al consell executiu. "Tindrem una resposta ferma", ha afegit posteriorment. "Si es confirma, immediatament ens posaríem a treballar per impedir que la sentència tingués cap efecte pràctic. Acatarem la decisió que va prendre el Parlament", ha reiterat Munté.

No hay comentarios: