Últimas entradas

Lo último

miércoles, 1 de junio de 2016

"TOP-MANTA", UN PROBLEMA QUE NO SE ATREVEN A SOLUCIONAREl top-manta és un problema. Evitar dir-ho així, com s'ha fet els darrers temps, és un problema encara més gros. El top-manda, a més d'un problema, és constitutiu de delicte, incompleix totes les ordenances municipals i alguns cops acaba amb greus aldarulls. En canvi, el Govern de la Generalitat evita encara agafar el bou per les banyes i parla del «fenomen del top-manta». Aquest dimarts, 31 de maig, el delegat del Govern al Camp de Tarragona, Òscar Peris, i el director general dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, s'han reunit amb una trentena d'agents del territori —alcaldes afectats pel top-manta i associacions de comerciants— per abordar el tema. Només en la convocatòria de la trobada la paraula «fenomen» hi apareixia fins a tres cops i Peris i Batlle s'hi han referit així també davant dels mitjans de comunicació. Durant la reunió, que s'ha fet a porta tancada, el cap polític de la policia catalana sí que ha parlat de «problema» i de «problemàtica».

El problema del top-manta afecta a la majoria d'indrets de costa del Camp de Tarragona i ciutats properes. A la ciutat de Reus, per exemple, tot i que amb molta menys intensitat, també s'hi poden veure persones fent aquest tipus de venda. Sobretot, però, les platges del Baix Penedès, Salou i Cambrils són els tres punts més calents durant els mesos d'estiu. L'any passat va ser a Salou on es van iniciar els greus aldarulls i enfrontaments amb els Mossos d'Esquadra després d'un dispositiu contra aquest tipus de venda. A Cambrils, en canvi, i segon va poder confirmar aquest mitjà, cada vespre uns 200 manters s'organitzen entre ells per fer un mercadet de top-manta a la zona de platja que connecta amb el terme municipal de Salou. Els incidents entre policies i veïns amb els venedors de top-manta han anat creixent els darrers anys tot i que segons les dades que s'han fet públiques avui per l'intendent en cap de la Regió Policial del Camp de Tarragona, Jaume Giné, el descens del nombre de manters al Camp de Tarragona ha baixat un 90% en relació a l'any passat. Aquestes dades, que han explicat alguns dels assistents de la reunió, no s'han facilitat als mitjans de comunicació.

Més enllà dels brindis al sol que han fet els polítics, assegurant, per enèsim cop, que el problema del top-manta no és un problema només policial, el director general dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, ha assegurat que tota la tasca policial ja s'ha fet i que cal treballar també de manera transversal entre tots els municipis afectats per poder-hi lluitar. A més dels indrets afectats, Batlle també ha demanat la col·laboració de les policies locals —presents a la reunió— i també d'altres cossos de l'Estat, com la policia espanyola, responsable del control de la immigració il·legal. Les persones detingudes pels Mossos d'Esquadra per fer aquest tipus de vendes il·legals són posades a disposició de la policia estatal si no tenen el permís de residència en regla tot i que aquest finalment no n'acaba tramitant l'expulsió. Sense més eines policials per lluitar-hi i convençuts que no es podrà acabar amb el top-manta a la costa del Camp de Tarragona, però sense la intenció de tirar la tovallola, Batlle ha volgut conjurar tots els agents socials i polítics del territori per minimitzar aquest problema i fer-hi un front comú. Que de la reunió d'avui, on també hi ha assistit l'intendent en cap dels Mossos d'Esquadra, Jaume Giné, i el director territorial d'Interior al Camp de Tarragona, Joan Carles de la Monja, no n'ha sortit cap mesura concreta no ho ha amagat ningú; ni els representants municipals ni els mateixos representants del Govern.

Els Mossos d'Esquadra seguiran lluitant contra el top-manta i ho faran amb les seves unitats d'Investigació, intentant atacar directament a la part alta de l'escalafó malgrat que el mateix director general ha reconegut que és complicat. Es pot entrar a un magatzem de material i que estigui tot en ordre, ha assegurat. Algunes organitzacions compren aquest material amb tots els permisos legals i hi estampen les marques falsificades la mateixa nit abans, també ha apuntat Albert Batlle. El director general de la policia, tot i recordar que són les policies locals que han de lluitar contra l'ocupació de la via pública i el no compliment de les ordenances municipals, ha recordat que els Mossos d'Esquadra donaran suport a aquestes policies en casos concrets on hi hagi problemes d'ordre públic i també per fer intervencions «quirúrgiques» que puguin lluitar contra el top-manta —ha recordat controls de pas en estacions de trens en altres temporades d'estiu. El mateix Batlle, però, ha insistit que la policia actuarà amb proporcionalitat i segons les necessitats de cada cas quan ha estat preguntat per com actuarà la policia davant de mercats organitzats com els de Cambrils. El que no ha volgut avançar és si durant aquesta campanya d'estiu hi haurà reforços d'unitats d'ordre públic —ARRO o BRIMO, els antidisturbis dels Mossos d'Esquadra— al Camp de Tarragona.No hay comentarios: