Últimas entradas

SÍGUENOS EN:

Síguenos en facebook Síguenos en Google+ Síguenos en Twitter Canal de youtube sígueme en Instagram

martes, 5 de enero de 2016

SE INICIA EL DESGUACE DE LA TÉRMICAEl Fons Històric d'Endesa, gestionat per la Fundació de la companyia, ha recuperat 907 documents i elements singulars de l'antiga Central Tèrmica de Foix, ubicada a Cubelles, a tocar del terme de Cunit. L'empresa ha volgut preservar tot aquest material abans que la planta sigui desballestada, amb l'objectiu d'inventariar-lo, catalogar-lo i digitalitzar-lo com a patrimoni tecnològic per a què estigui a l'abast de la comunitat científica.

En concret, la Fundació ha rescatat 200 objectes singulars i més de 700 documents tècnics, fotografies i materials audiovisuals que recullen com era el funcionament d'aquesta planta, construïda el 1979. La Central Tèrmica va funcionar fins l'estiu passat, tot i que des del 2010 només operava en moments de màxima demanda d'energia. Segons informa Endesa, la companyia ha prioritzat la recollida de materials representatius de la tecnologia utilitzada en el moment de construcció de la instal·lació.


Es tracta, principalment, d'aparells de mesura i control, maquetes dels principals elements de la Central, eines i utillatge específic, peces singulars del laboratori químic, el servei metge, les oficines, els tallers i diferents uniformes dels treballadors. Dels elements recuperats, en destaca un cremador mixt de fuel i gas que va ser desenvolupat i construït per les antigues empreses Térmicas del Besòs i Enher. Al mateix temps, hi ha 307 documents que inclouen el projecte tècnic, informes de funcionaments de la instal·lació i cursos de formació dels treballadors.Pel que fa al material gràfic, la Fundació ha incorporat al seu arxiu 300 fotografies del dia a dia de la Central de Cubelles i 100 audiovisuals que reflecteixen tant l'activitat de la planta com la seva construcció. Fonts d'Endesa han explicat que la recuperació dels elements històrics ha estat el pas previ al trasllat i destrucció de tots aquells residus que no estiguin formats ni per vidre, ni per formigó ni ferro. La companyia preveu culminar el desballestament electromagnètic i de les instal·lacions, així com l'enderroc de la Central Tèrmica de Foix l'any 2019. Endesa ha assegurat que vetllarà per a que el procés sigui ordenat i segur, seguint un Pla de Vigilància Ambiental. 

No hay comentarios: