Últimas entradas

SÍGUENOS EN:

Síguenos en facebook Síguenos en Google+ Síguenos en Twitter Canal de youtube sígueme en Instagram

lunes, 6 de julio de 2015

ENTREVISTA DE "BAIX PENEDÈS DIARI" AL ALCALDE DE CALAFELL


El pacte entre PSC, PP i UAM, amb el suport de C's, per desbancar CiU a Calafell va ser notícia a mitjans de comunicació de tot el país. Els dies següents a tancar-se el pacte la crispació va ser molt notòria al municipi, amb un ple d'investidura on la tensió es va deixar sentir entre partidaris i detractors del nou govern. Passats uns dies d'aquell acord, BaixPenedesDiari.cat ha entrevistat el nou alcalde calafellenc, Ramon Ferré, per explicar com es van viure aquells importants dies i avançar quines són les prioritats del nou govern municipal.

— Ja han passat tres setmanes del ple d’investidura, s’han calmat els ànims? 
— Els ànims en l'àmbit polític estan més calmats. Suposo que d’aquí al 27 de setembre alguns grups voldran continuar amb aquestes provocacions als plens però espero que després de les autonòmiques ja es calmi tot i tinguem la normalitat de qualsevol municipi. Al cap i a la fi, no és res més que un pacte més el que s’ha fet aquí amb l’objectiu de governar.

— Quina opinió té del que va passar el 13 de juny? 
— Segurament va ser una cosa fruit de la ràbia. El fet que duguéssim a terme el pacte dos dies abans de la investidura alguns no s’ho van prendre bé pensant-se que seguirien i altres tampoc perquè devien pensar que entrarien al govern. Però jo crec que nosaltres vam fer el que havíem de fer, que era intentar aconseguir un pacte estable per governar Calafell i per tirar el nostre projecte endavant.


— Tot i que a Calafell això ja ha passat abans, algun moment el va fer dubtar el fet de ser alcalde sense ser la força més votada? 
— No, perquè amb CiU vam estar molt a prop, a només 180 vots de diferència, gairebé era un empat tècnic. Però, al final, tal com està muntada la democràcia als ajuntaments, el que s’ha d’aconseguir és sumar onze, i això jo ho he viscut en la meva pròpia persona, perquè sent regidor vaig veure com el Joan Olivella, que era el segon de la tercera llista més votada, era alcalde. Per tant, això de les majories queda molt bé, però no ho pots dir només quan et convé a tu.

— Després del 24-M, des del PSC vau oferir un pacte molt ràpid per la sociovergència, per la qual cosa se us ha acusat de jugar a un doble joc. 
— Doble joc, cap ni un. A la nit electoral a l'única persona que li vaig oferir un pacte va ser al Joan Olivella quan el vaig trucar per felicitar-lo. Veia que era molt difícil que cap dels dos sumés amb diverses forces i per això l'hi vaig oferir. El dimarts ens vam veure i li vaig plantejar la sociovergència amb dos anys d’alcaldia per a cadascú, perquè era el que tothom deia pel carrer i perquè considerava que era el més lògic en aquesta situació de gairebé empat tècnic. Segueixo pensat que era la primera opció que s’havia d’explorar, però vaig veure que per part de Convergència no hi havia gaire interès, ja que volien mantenir els quatre anys d’alcaldia. Nosaltres els vam dir que si era amb aquestes condicions preferíem estar a l’oposició, ja que no podíem entendre que acabéssim sent la comparsa del Joan Olivella quan, precisament, la gent ens va votar per ser l’alternativa.


— Llavors va sorgir l’altra opció.
— L’altra opció la vam començar a explorar perquè, atès que CiU parlava amb tots els partits, nosaltres també vam fer una roda de converses amb tots. Vam anar fent negociacions fins que vam poder sumar i fer el pacte. Vam parlar amb totes les forces per saber a quins acords podíem arribar, ja que estàvem oberts a diferents opcions, però al final vam veure que aquest acord podia ser el més estable, tot i estar en minoria, ja que el veiem molt sòlid perquè és gent que, o bé coneixem, com el PP i UAM, o bé els hem anat coneixent estan en contacte a la Coordinadora de Calafell, com Ciutadans. Els acords han estat bastant ràpids.

— Des d’alguns partits s’ha comentat que la UAM només volia cadires i col·locar a gent.
— Jo et puc dir que en cap de les converses que vam tenir amb ells es va parlar de col·locar a gent. Sí que és cert que ells negociaven també a dues bandes, però en cap moment vam parlar de números, ni de noms, ni de persones, i això es pot constatar pel fet que no hem agafat cap càrrec de confiança, perquè el pacte no ha anat en aquest sentit. Amb la UAM hem tingut contacte aquests quatre anys a l’oposició, la relació ha estat bona i sé que ells, en l'àmbit personal, preferien pactar amb nosaltres, ja que tenen pitjor relació amb Convergència.


— I amb Ciutadans? Hi ha hagut molta polèmica pel document de l’acord.
— Jo quan vaig llegir el programa de Ciutadans i vaig veure els quatre últims punts, que són els que han generat la polèmica, vaig dir que els podríem incloure tots, perquè no vaig veure cap impediment o cosa que no féssim bé. El butlletí municipal o la web ja estan en català i castellà, els documents es donen en castellà quan algú ho demana, especialment amb estiuejants d’altres parts d’Espanya... No estem fent res de nou en aquest sentit. Amb el tema de les estelades, en llocs oficials no n’hi ha, i a la via pública sí que n’hi ha hagut, però està prohibit, amb el qual signar que es prohibeixi no és cap inconvenient, perquè ja ho està. Imagina’t que sortís un grup de radicals franquistes i pengessin banderes de l’àliga, segurament molta gent es queixaria i demanaria que les despengéssim. Doncs també hi ha molta gent que demana treure les estelades, amb el qual per nosaltres no era un problema, perquè a més, tot aquest tema de les banderes ens és igual quan estem parlant del municipi. Nosaltres el que volem és tirar endavant el nostre projecte i que Calafell tiri endavant. El pacte amb C’s no diu res més que respectar la normativa vigent.

— No preveieu nomenar càrrecs de confiança?
— De moment no.


— Quina és la mesura prioritària que necessita Calafell segons el nou govern? 
— Hi ha coses que demanen el seu temps, com ara la participació ciutadana, la rebaixa de l’IBI, la remodelació dels Serveis Socials... però una urgència que tenim sobre la taula ara és que el mes d’agost hi hagi el menjador social obert i puguem seguir donant aquest servei. També que els nens del centre obert tinguin menjar cada dia, no només setmana sí, setmana no, com l'estiu anterior. Són els temes més urgents que l’anterior govern no cobria.

— Vau anunciar la rebaixa del 10% de l’IBI de cara al 2016. Es podrà fer? 
— És una proposta que veiem assumible i creiem que es pot fer. Una altra cosa és el tema de préstecs, crèdits o inversions, que durant l’exercici anirem veient quina capacitat hi ha o com està el tema amb les altres administracions. Però mantenim el que vam dir al programa electoral i amb això hi treballarem als pressupostos a partir del mes de setembre.

— Contempleu algun canvi al projecte del passeig Marítim? 
— Nosaltres portàvem una proposta al programa perquè les terrasses dels establiments es mantinguessin amb l’actual espai i es pogués fer alguna cosa més atractiva, inclús posant-hi diners de l’Ajuntament si cal, perquè interessa la imatge que donem. Buscarem consensuar-ho amb els comerciants. També plantegem ampliar les terrasses cap a la sorra, oferint un espai diferent de restauració, per atraure més gent a Calafell.


— Un problema greu és el de les inundacions a Segur. S’hi pot actuar des de l’Ajuntament? 
— Sí, i tant, és un tema de prioritats. A partir dels pressupostos pel 2017 volem distribuir els diners per fer inversió segons la població de cada nucli. Sobre un supòsit de 5 milions d’euros, a Segur li tocarien 2 milions, que corresponen al 40% de la població de Calafell que té el nucli. Nosaltres prioritzem la dinamització del Port, els passos de la via del tren i el tema de les inundacions. En aquest últim tema cal arreglar els carrers, fent els pluvials i la canalització dels torrents, perquè siguin un espai verd. Però dins les prioritats que marquem seran les associacions de veïns de cada nucli les que distribuiran els diners per a fer les inversions. Podran escollir les propostes que cal incloure al pressupost.

— Com valora, a escala general, la feina de l’últim govern municipal? 
— Jo crec que precisament ara estan a l’oposició perquè no han tingut prou diàleg amb la resta de forces. Això és el que volem canviar nosaltres. No van dialogar ni van intentar pactar res, i això els ha passat factura i no han pogut arribar acords.

— Com creu que acabarà el tema de la masia de Cal Perotet, pel qual està imputat? 


— Ja hi estem treballant i buscarem alguna solució, perquè no veig massa recorregut a aquesta demanda. En el seu moment hauran d’especificar molt bé quin és el delicte que hem comès i com, i això és difícil justificar-ho amb una demanda tan ambigua com han fet fins ara. Cal deixar que passin els dies i veure com el podem tancar.

— Què creu que passarà el 27-S? 
— Que quedarà un Parlament molt divers, com ha passat en molts ajuntaments, i això portarà a governs en minoria que demanaran molt diàleg.

— Fa pocs dies ens va deixar el periodista Ferran Rodríguez, estretament lligat a Calafell. Vostè hi va parlar molt els últims dies.
— Hem tingut una relació pràcticament diària aquestes últimes setmanes. Fa molts temps que ens coneixíem, jo l’apreciava i estimava molt, i he vist les injustícies que li han fet darrerament. Tenia la intenció i les ganes d’ajudar-lo, però no ha pogut ser. Li vaig dir que creia que des de l’Ajuntament l’estaven maltractant i que el que calia fer era precisament el contrari del que feien, valorar la seva feina i la seva persona, ja que feia un periodisme de molta proximitat, anant cada dia a buscar la notícia. Potser tenia mancances com a professional, ja que no tenia la formació que havia de tenir, però en l'àmbit humà i de trajectòria periodística havia demostrat la seva vàlua i era l’Ajuntament el que no l’havia valorat com es mereixia.

No hay comentarios: